Maandag 24 juni 2019 vond in Zwolle de Karavaanbijeenkomst van het onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder plaats. Dit netwerk doet onderzoek naar het ondersteunen van een gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking.

Annelies Overwijk doet onderzoek naar wat begeleiders nodig hebben

Annelies Overwijk presenteerde haar onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van begeleiders. Wat hebben zij nodig om hun cliënten goed te ondersteunen? Zij vertelt hierover in deze video:

Wat begeleiders aangeven

Begeleiders hebben aangegeven wat zij nodig hebben. Dit is onder te verdelen in 5 thema’s:

  1. Omgeving en hulpmiddelen;
  2. Professionele identiteit;
  3. Sociale invloed;
  4. Vaardigheden;
  5. Kennis.

Professionele rol en houding als begeleider

Annelies zoomt in op de professionele rol en houding als begeleider.

In veel teams is het zo dat er verschillende ideeën zijn over wat gezond eten of bewegen is. Iedereen neemt zijn eigen overtuigingen mee. Ook in de workshop die Annelies samen met een trainer gaf bleek hoeveel verschillende meningen en (onbewuste) overtuigingen we hier over hebben.

Annelies geeft aan: het begint met het besef dat je eigen overtuigingen en die van je collega’s bewust of onbewust een rol spelen in je werk. Deze neem je nu eenmaal met je mee.

Tip van Annelies

Besef dat je allemaal verschillende overtuigingen meeneemt. Ga hierover in gesprek en maak keuzes over wat je samen belangrijk vindt voor jullie cliënten.

Tip van Mariëlle

In aanvulling op de tip van Annelies wil ik je adviseren om ook de kennis die er is binnen de organisatie goed te benutten. Kom je er niet uit of je het als team bijvoorbeeld belangrijk vindt om met verse groenten te koken, biologisch te eten, of cliënten te stimuleren om bijvoorbeeld meer water te drinken? Betrek dan een diëtist om hierover een keuze te maken. Zo kan je als team in één lijn handelen voor jullie cliënten.

Maak het niet te groot. Met welke eerste kleine stap willen jullie beginnen?

De cursus

De cursus wordt op dit moment uitgevoerd en geëvalueerd. Vanaf 2021 is deze cursus door iedereen te volgen. Deze wordt dan gepubliceerd op het Kennisplein Gehandicaptensector.

Meer lezen?

Print Friendly, PDF & Email
Share
Share
Tweet
Pin