Dit artikel verscheen in het Tijdschrift voor Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten, jaargang 35, nr. 2, juni 2017

Op 21 april 2017 sluit ik als workshop-leider aan bij de studiedag van de NVAVG. Voor mij een mooie kans om te ervaren waar AVG-artsen zich zoal mee bezig houden. Mijn conclusie? Krijg je de kans om eens bij een congres van een totaal andere discipline aan te sluiten, maar daar dan gebruik van!

Als bewegingswetenschapper is het vanzelfsprekend om interdisciplinair te werken. Je bent hoort niet bij één vak, maar vormt vaak een schakel. Ik ken de meerwaarde van ‘over de schutting kijken’ dan ook uit de praktijk en liet deze kans om een dag aan te sluiten niet aan me voorbij gaan. 

Mooie woorden

avg-artsen

Om te beginnen heb ik nieuwe, bijna poëtische woorden gehoord: holosystolisch geruis, een bicuspide aortaklep, souffle. Heel andere woorden dan ik zelf dagelijks gebruik in gesprekken en trainingen binnen woonzorginstellingen. Mijn woorden zijn oer-hollands: leefstijl, motivatie en verandering.

Uitdagingen van AVG-artsen

Door deze dag realiseer ik me nog meer voor welke vragen en uitdagingen AVG-artsen staan. Steeds weer afwegen: wel of net verder onderzoeken? Wel of niet doorverwijzen? Wel of geen medicatie? En zo ja: welke medicatie?

Alleen maar medicatie….?

Tegelijkertijd mis ik ook iets tijdens de ochtend, met name als het gaat over niet-aangeboren hartaandoeningen. Want hoe groot zou de invloed van leefstijl kunnen zijnl? Hoe laag zou ik mijn LDL-cholesterol kunnen krijgen door uitsluitend gezond eten en voldoende bewegen….?

Leefstijl is een variabele

Alleen in een tabel tijdens een presentatie vind ik het terug. Leefstijl heeft invloed op de mate van effect van een cholesterol-medicijn. Maar is dat niet de omgekeerde wereld? Zou een gezonde leefstijl eigenlijk niet het ‘basismedicijn’ moeten zijn, waarbij je kan onderzoeken wat de aanvullende invloed is van cholesterol-medicatie?

Door mijn eigen bril

Maar ik realiseer me ook dat ik door mijn eigen bril kijk.

  • De bril waarmee ik zie dat Nederland één van de voorlopers is op het gebied van onderzoek naar (het beïnvloeden van) gezonde leefstijl binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg.
  • De bril waarmee ik regelmatig zie hoe eenvoudig het soms kan zijn om cliënten te motiveren, als je nét de juiste dingen doet.
  • De bril waarmee ik € 2.500,= per cliënt per jaar voor het verlagen van het LDL-cholesterol automatisch vertaal naar 8 x € 2.500,= voor een locatie. Daarmee zou je toch een paar dagen in de week een extra persoon kunnen inzetten die specifiek aandacht besteed aan leefstijl.

Gezamenlijk doel

Bij de workshops die ik ’s middags geef over het ‘verkopen’ van leefstijladviezen besef ik dat onze brillen helemaal niet zo anders zijn. We willen allemaal hetzelfde. Tegelijkertijd kun je nog zo goed signaleren en deskundig adviseren, maar als dat advies niet wordt opgevolgd (of dat nu over leefstijl gaat of over medicatiegebruik) dan behaal je geen resultaten. Leer je naast signaleren en adviseren óók effectief motiveren? Dan kom je samen tot resultaten!

Print Friendly, PDF & Email
Share
Share
Tweet
Pin