“Wat de cursus me heeft opgeleverd is rust. Ik ben rustiger geworden, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe inzichten.”

Marianne Dijkstra is bewegingsagoog. Afgelopen zomer deed zij mee aan de online training Positief Motiveren. Onlangs sprak ik haar over hoe zij deze training heeft ervaren.

Wat was voor jou de reden om je aan te melden? 

Als bewegingsagoog heb je niet altijd een vanzelfsprekende plek binnen de organisatie. Dit blijft een zoektocht. Dat geeft soms onrust in mezelf. Voor mij was dat de reden om me aan te melden voor Positief Motiveren. 

Wat leuk, dat is een heel andere insteek dan die van anderen in de training. 

Ja, dat klopt. Maar hoewel ik dus niet eens aanhaakte op bijvoorbeeld ‘de coachende rol’, is dat wel waar ik nu heel veel aan heb. Ik bedenk nu veel vaker: Welke pet heb ik hier op?

Heb je een voorbeeld van wat je nu anders doet? 

Laatst had ik een gesprek met een begeleider. Iemand van een team dat ik vaker spreek.  In eerdere gesprekken merkte ik dat er veel aandacht was voor wat een cliënt niet kon. 

Maar nu dacht ik: ik ga uit van mijn eigen kracht als bewegingsagoog. Maar dat niet alleen, ik ga óók uit van haar kracht, kennis en ervaring als begeleider. Dat was echt een mooi gesprek. Zowel ik als de begeleider beseften: het hoeft allemaal niet groots. Het is al heel mooi wat er gebeurt. En het is juist heel goed om samen kleine stapjes te zetten. 

Waar heb je het meeste aan gehad? 

Waar ik echt veel aan gehad heb zijn de oefensessies. Niet alleen het oefenen zelf – ik besef wel dat dit iets is wat je echt moet blíjven doen. Maar het was juist ook zo goed om te horen waar anderen mee worstelen. Het is fijn om dat uit te wisselen, dat maakt het heel herkenbaar. Iedereen loopt tegen dezelfde dingen aan. Dat geeft me ook weer vertrouwen! 

De dingen die jij, Mariëlle, steeds tussendoor deelde waren ook heel waardevol. Het hoeft allemaal niet zo groot en ingewikkeld te zijn. Het maakt het overzichtelijk. 

En nu? Hoe ga je hier mee verder? 

Nu de oefensessies afgelopen zijn heb ik nog een ‘toetje’. Zo voelt het echt! Want tijdens de maanden dat de oefensessies waren, heb ik alleen de basismodules in de online leeromgeving gevolgd. De verdieping heb ik, zoals je ook adviseerde, nog even laten liggen. Ik vind het fijn dat ik dat er nu bij kan pakken als ik daar klaar voor ben. 

Tot slot: wat zou jij andere bewegingsagogen willen meegeven? 

We zijn als bewegingsagogen vaak zo strijdlustig! We stoppen veel energie in het verkopen en verdedigen van ons vak. Dat snap ik wel, dat komt onder andere doordat we binnen veel organisaties geen duidelijke plek hebben. Ik zou hen de overweging mee willen geven: wil je je energie wel in de strijd leggen? Of wil je nog meer van je eigen kracht uit gaan? Voor mij zorgt dat in ieder geval voor heel veel rust in mijn werk. 

Print Friendly, PDF & Email
Share
Share
Tweet
Pin