Cliënten motiveren

Voor zorgverleners is het motiveren van cliënten een belangrijk onderdeel van hun dagelijks werk.

  • Als begeleider stimuleer je cliënten om naar dagbesteding te gaan;
  • Als fysiotherapeut motiveer je patiënten om thuis te oefenen;
  • Als verzorgende stimuleer je cliënten om zoveel mogelijk zelf te doen in hun dagelijks leven;
  • Als arts motiveer je patiënten om medicijnen in te nemen.

Als zorgverlener ben je dus heel veel met motiveren bezig. Vaak gaat dat heel goed, maar stel je eens voor hoe het zou zijn als je nog veel beter in motiveren zou zijn? Wat zou dit voor invloed hebben op jouw cliënt en op het resultaat van jouw werk? 

Motiveren is hard werken?

Regelmatig heb ik klanten die aan het begin van een traject stellen dat motiveren soms hard werken is. Motiveren voelt voor hen dan als sleuren en trekken, terwijl hun cliënt niet altijd in beweging lijkt te komen. Vrijwel iedereen kijken hier na afloop van een training heel anders naar. De meesten geven aan dat het heel goed werkt:

  • Om te herkennen in welke fase van verandering een cliënt of patiënt is, zodat je realistisch bent in je eigen verwachtingen;
  • Om te weten wat op dit moment effectief is, zodat je geen tijd verspilt aan acties die toch niet werken;
  • Om te ervaren hoe je het initiatief bij jouw cliënt of patiënt kunt laten, waardoor je zelf niet onnodig veel energie verliest. 

Renate was zo iemand die motiveren keihard werken vond. Ik schreef een blog over haar ervaringen:

Voor fysiotherapeuten – leer over motivatie en gedragsverandering

Wil jij meer weten over trainingen voor teams van begeleiders? Lees dan verder na deze alinea!

Een aantal jaren gaf ik geaccrediteerde trainingen aan fysiotherapeuten. Soms was dit een korte workshop, andere keren een 3-daagse training. 

Enkele uitspraken van deelnemers aan de 3-daagse training Coachen naar Gedragsverandering, welke was geaccrediteerd voor 28 punten bij het KNGF:

quote-left

De medewerker gemotiveerd krijgen daadwerkelijk te gaan trainen is soms een grote uitdaging. […]

Ik raad de training zeker aan aan andere fysiotherapeuten en arbeidsfysiotherapeuten.

[…] 

Al met al heeft de training voor mij geleid tot een efficiëntere manier van werken.

quote-right

Beppie Snoek

trainer Buro voor Fysieke Arbeid

quote-left

De cursus verandert je gesprek met cliënten. Door meer de focus te leggen op het aspect gedragsverandering en dit toe te lichten, kom je verder in het bewustwordingsproces met mensen. Dat leidt (hopelijk) tot duurzamere gedragsverandering en dus minder kans op recidief van huidige klachten. De training maakt je bewust van het feit dat je ook in therapeutische setting prima coachend kunt werken.

quote-right

Gijs Stegink

Specialist Vitaliteit Bewegink

quote-left

Ik zou de training zeker aanraden, aangezien er mijns inziens nog teveel fysiotherapeuten veelal symptomatisch bezig zijn en weinig aandacht hebben voor zelfredzaamheid, eigen regie, bewustwording en gedragsverandering vanuit de cliënt/patiënt.

quote-right

Roel de Backer

bedrijfsfysiotherapeut DBC Re-integratie BV

Enkele uitspraken van deelnemers aan de workshop Van Inactief naar Initiatief, welke was geaccrediteerd voor 3 punten door het KNGF:

quote-left

Van tevoren was ik sceptisch over deze workshop. Ik probeer al zoveel mogelijk gebruik te maken van motivational interviewing. Ik dacht niet dat het iets toe zou voegen aan mijn jarenlange ervaring. Maar nu ben ik erg blij dat ik heb deelgenomen. De workshop verbetert je inzicht in de reden van de weerstand die je kunt ondervinden bij je patiënt als je probeert zijn gedrag te veranderen. Het resultaat van de workshop is dat ik me bewust ben geworden van gedachten van de patiënt en mijn eigen functioneren. Het was een zeer waardevolle ochtend. 

quote-right

Marijke Jelsma-Jansen

fysiotherapeut bij De Oppers in Drachten

quote-left

De workshop geeft je als zorgverlener handige tips en trucs die je goed kan toepassen in de praktijk. Het laat je anders kijken naar bepaalde situaties. Ligt het wel echt aan de patiënt? Of doe jij zelf iets waardoor de patiënt zo reageert? Een workshop die je als adviseur / zorgverlener gedaan moet hebben.

quote-right

Marianne Dijkstra

Beweeg- en leefstijladviseur

Op dit moment begeleid ik fysiotherapeuten individueel, omdat het dan mogelijk is om in korte tijd veel veel resultaat te behalen. Lees hier meer over individuele trajecten >>De mogelijkheid om dit soort trajecten te accrediteren bij het KNGF wordt onderzocht.

Voor begeleiders – motiverende gesprekstechnieken en positieve feedback

Met name binnen woonzorginstellingen heb ik ook begeleiders getraind. Soms ging het hier om een workshop, soms ook om een uitgebreide 3-daagse training. Begeleiders trainde ik onder andere bij Promens Care / Cosis, NOVO/ Cosis, De Zijlen, Vanboeijen en op verschillende congressen. 

Lezing door Marielle Tromp

Voor hen ontwikkelde ik ook MijnBeweegPlan, een tool om een motiverend gesprek over bewegen te voeren. Je kunt MijnBeweegPlan gratis in je mailbox ontvangen.Vraag MijnBeweegPlan hier aan >>

Meer leren over motivatie? Alles is maatwerk!

Vrijwel alle trainingen zijn maatwerk. Neem gerust contact met mij op, zodat we kunnen bespreken waar je tegenaan loopt en wat ik voor jou of jullie team zou kunnen betekenen. Mail naar marielle@vitalezorgverlener.nl of bel/app naar 06 – 15 217 661.