Coaching voor zorgverleners

Marjan vindt het contact met haar cliënten fijn. Ze heeft het gevoel dat ze ook echt een verschil maakt in hun leven. Maar: de laatste jaren is er veel veranderd binnen de organisatie. Ook haar functie is anders geworden. Ze haalt veel minder voldoening uit haar werk. En het lijkt ook nooit eens áf te zijn. Ze heeft er minder plezier in dan vroeger. Is het tijd voor wat anders…?

Peter zag deze nieuwe functie als een mooie kans. Maar het valt soms tegen. Hard werken vindt hij geen probleem, maar hij heeft het gevoel dat hij soms zelfs tegengewerkt wordt. Met name door een aantal oudere collega’s met veel ervaring. Hij begrijpt hun twijfels over zijn ideeën eigenlijk wel, hij is tenslotte nieuw in deze functie. Maar hoe gaat hij hier nu mee om, zodat ze samen toch resultaten behalen?

Evy is zeer gedreven. Niet alleen in haar werk, maar in haar hele leven. Ze wil er alles uit halen, ze wil doen wat er toe doet. Er is een hoge werkdruk. Op zich niet erg, maar ze voelt zich soms wat afwezig. Ze doet wel alles, maar is er niet altijd helemaal bij. En bedenkt wel eens ’s avonds dat ze iets is vergeten te doen. Ze voelt zich niet helemaal fit en beseft langzamerhand: misschien moet er iets veranderen. Maar wat? 

Marjan, Peter en Evy staan voor zorgprofessioals die ik de afgelopen jaren heb ontmoet. Hun verhalen zijn geanonimiseerd, maar het zijn echte problemen die ik vaker dan eens heb gehoord. De overeenkomst tussen de verhalen is: 

  • Zorgverleners zijn over het algemeen enthousiast over hun vak;
  • Ze vinden het belangrijk om zinvol werk te doen. Om dat te doen wat er volgens hen toe doet;
  • En door veranderingen – soms binnen de organisatie waar ze werken, soms in hun privé-leven en soms in hun functie – ervaren ze dat het niet helemaal goed loopt zoals het nu gaat. 

Als je je hierin herkent én je wilt verandering brengen in je situatie, dan kan coaching je helpen. 

Brainstorm

Waarom coaching? 

Het lijkt het makkelijkst om maar te blijven doen zoals je het nu doet. Om te blijven kijken zoals je nu kijkt. Om te blijven denken wat je nu denkt. En te blijven zeggen wat je nu zegt – tegen jezelf of tegen anderen. 

Het kost energie om iets te veranderen. Om anders te gaan kijken, denken en doen. Ons brein vindt dat niet fijn, want dat probeert zo energiezuinig als mogelijk te werken. Ook als je eigenlijk wel weet dat het op lange termijn juist minder energie kost.

Heel vaak is het zo dat alles in je eentje uitvogelen niet de slimste of kortste route is. Het helpt enorm als er iemand met je meedenkt. Die jou helpt om het overzicht te krijgen. En die met jou bepaalt wat er voor jóu nu nodig is en wat voor jóu gaat werken. 

Dat kan een vriendin zijn. Of in een werksituatie: een leidinggevende of een collega. Maar soms is het fijn als iemand buiten je eigen netwerk met je meedenkt. Zoals bijvoorbeeld een coach. 

Misschien denk je: een coach, dat is niets voor mij. Dat is spannend. Of: dat zou ik toch zelf wel moeten kunnen? Het kan ook dat je denkt dat er gewoon geen oplossing is óf dat deze oplossing heel drastische gevolgen heeft.  

Toch wil ik je stimuleren om eens na te denken over deze mogelijkheid. Want coaching kan echt verschil maken je dagelijks werk en je dagelijks leven.

Wat kan je verwachten van een traject met mij?  

Iedere coach is anders en zo zal een coachingstraject er ook bij iedereen anders uit zien en tot andere resultaten leiden. Wat ik belangrijk vind is dat coaching jou het volgende oplevert:

inzicht bril

1. Inzicht in je huidige situatie 

Waarom doe je zoals je doet? Of waar loopt het nu vast? 

Over deze vragen kan je eindeloos nadenken en gesprekken voeren. De neiging is ook om elk detail te gaan analyseren. Maar mijn eigen ervaring en die van veel andere klanten is dat dit bijna nooit iets oplost. 

Het is veel zinvoller om uit te zoomen. Om overzicht te krijgen en te ‘helikopteren’ boven je eigen leven. Om misschien bepaalde patronen te zien. Kortom: om inzicht te krijgen. Als je inzicht hebt en als je echt kunt doorgronden of zien wat er aan de hand is, dan heb je al een grote stap genomen. 

In een coachgesprek gebruik ik verschillende technieken om jou in korte tijd een ander perspectief te geven op je vraag. 

Voorbeeld van een techniek: schetsen

Als mensen mij hun verhaal vertellen, dan zie ik dat voor me. Niet als echte beelden, maar schematisch. Ik zie verbanden tussen het ene verhaal en het andere verhaal. Of ik vraag me af waarom er dingen níet gezegd worden. 

Soms zit ik tijdens een coachgesprek met jou dan ook volop te schetsen. Heel schematisch, met steekwoorden, pijltjes of heel eenvoudige plaatjes. Ik stel af en toe een vraag tot het plaatje rond is. Als het verhaal voor dat moment klaar is, bespreken we mijn schets. Samen kijken we wat er klopt en wat nog niet. Vaak geeft alleen zo’n schets al heel veel inzicht. 

Voorbeeld van een techniek: opstellen met matjes

Als je echt het gevoel hebt dat een situatie vast zit, dan kan het weergeven in de ruimte een groot verschil maken. We gebruiken matjes, die elk symbool staan voor een deel van jouw verhaal. Bij deze manier van werken maak je gebruik van je eigen intuïtie. Ook mensen die aangeven dat ze dat heel lastig vinden halen heel veel inzicht uit deze werkvorm.

Natuurlijk gebruik ik ook andere invalshoeken of technieken zoals verschillende gesprekstechnieken, DISC-stijlen, vragenkaarten, beeldkaarten of talenten. Maar die technieken zijn altijd ondergeschikt aan het doel: jou inzicht geven in hoe het voor jou werkt en wat er nu stagneert. 

Molshopen waar je eenvoudig overheen kunt stappen

2. Een plan dat voor jou werkt

Regelmatig hoor ik van mensen dat ze spannend vinden ‘wat er uit gaat komen’. Ze zijn bang dat ze tijdens een coachingstraject bijvoorbeeld tot het inzicht komen dat hun baan helemaal niet (meer) bij hen past. Hoewel dat natuurlijk kán, is het veel vaker zo dat je ook kleine dingen kunt veranderen in je huidige functie of je dagelijks leven. Deze kleine veranderingen kunnen al tot grote resultaten leiden.

Samen kijken we wat bij jou past. Welke acties kan je ondernemen om jouw werk makkelijker, leuker of effectiever te maken? Hoe kan je nog meer doen wat er voor jou toe doet? Hoe kan je, zonder enorme inspanning of grote wilskracht, je werk of je leven ten positieve veranderen?

Wat coaching oplevert, is een plan dat voor jou werkt. Je krijgt helder waar je ongeveer naartoe wilt. Maar ook weet je welke aanpak bij jou past. Bovendien kijken we naar welke eerste kleine, concrete stap je al op korte termijn kunt zetten.

In de coaching onderzoeken we wat voor jou werkt. Maar daarnaast verweef ik ook volop wetenschappelijk onderbouwde technieken op het gebied van veranderen. Dit alles draagt bij aan een plan dat voor jou gaat werken.

doel behalen

3. Experimenteren en resultaten

En plan maken voelt vaak fijn. Maar er echt mee aan de slag gaan is soms best een uitdaging. Daarom ondersteun ik je ook in deze fase. 

Sommige veranderingen zijn redelijk eenvoudig. Door slimme handigheidjes zie je al veel resultaat. Het is dan eenvoudiger om gemotiveerd te blijven om door te gaan.

Andere veranderingen vragen wat meer experimenteren. Als alles eenvoudig was, had je het immers al lang zelf gedaan. Je hebt echt te onderzoeken wat er voor jou werkt. 

Natuurlijk help ik je daar bij. We evalueren jouw ervaringen samen, zodat je weer een volgende kleine stap kunt zetten. Stapje voor stapje ontdek je wat voor jou werkt. Zo zorg je voor duurzame resultaten in je dagelijks werk en leven. 

Samengevat

  1. Uitzoomen, waardoor je inzicht krijgt in waar het stagneert;
  2. Inzoomen, om te komen tot een passend plan om weer beweging te brengen;
  3. Experimenteren voor optimale resultaten.

Deze 3 elementen wisselen elkaar voortdurend af tijdens coaching. 

Wie ben ik?

Bewegingswetenschapper Marielle Tromp geeft trainingen, workshops en lezingen over motiveren

Mijn naam is Mariëlle Tromp. Ik werk als trainer in positief motiveren, ik adviseer zorgorganisaties en ik coach zorgverleners. 

In 1999 studeerde ik af als fysiotherapeut. Tijdens mijn stages had ik het al gemerkt: ik kon niet al mijn patiënten even goed helpen. Soms werden mijn adviezen niet opgevolgd of werden oefeningen niet gedaan. Ik had het idee dat ik iets niet goed deed en ik voorzag dat dit veel invloed zou hebben op mijn werkplezier. Naast mijn werk in het ziekenhuis ging ik daarom al snel bewegingswetenschappen studeren.

Bij bewegingswetenschappen ontdekte ik dat er een enorm vakgebied was waar ik nauwelijks iets van wist, namelijk dat wat mensen motiveert. Psychologie, pedagogiek, sociologie: ik vond het geweldig en fascinerend. Ik begreep ook veel beter waarom mensen mijn adviezen niet opvolgden. 

Na bewegingswetenschappen besloot ik te stoppen met mijn werk als fysiotherapeut, omdat ik daar destijds niet de ruimte zag om met thema’s als gedrag en verandering bezig te zijn. In de jaren erna volgde ik zelf verschillende opleidingen om beter te kunnen coachen. Ook begon ik met het geven van praktische trainingen in coachen als zorgverlener. 

Ondertussen schakelde ik zelf ook regelmatig een coach in. In het begin, jaren geleden, deed ik dat alleen als er iets dringends aan de hand was. Maar ik leerde ook juist coaches inschakelen om  ergens beter in te worden of om ergens op een andere manier naar te leren kijken. Dit heeft een enorme invloed gehad op mijn leven en op mijn werk. 

Voor mij is coaching iets wat je inzet om ervoor te zorgen dat je leven leuker wordt of je werk makkelijker. Het kan zijn dat er op dit moment iets niet lekker loopt. Maar het kan ook zijn dat je het gewoon anders of nog beter wilt doen. 

Als coach richt ik me op zorgverleners. Als zorgverlener ben je naar mijn idee de belangrijkste schakel binnen een zorgorganisatie. Toch zetten zorgverleners zichzelf bijna nooit op de eerste plaats. 

Thema’s waarop ik coach zijn onder andere:

  • Werkplezier. Hoe kan je als je vak verandert toch plezier en voldoening uit je werk blijven halen? 
  • Werkdruk. Welke invloed heb je zelf op je (ervaren) werkdruk? Welk stappen kan je zetten om hier iets in te veranderen? 
  • Je ‘plek’ vinden in een nieuwe functie of rol, zoals wanneer je er nieuwe taken bij krijgt.
  • Ondernemerschap. Hoe richt je jouw werk in op een manier die bij jou én bij je cliënten past?  

Soms is een traject ook een combinatie van coaching en training, als je meer vaardigheden wilt leren op het gebied van motiveren.

Wat klanten en mensen om mij heen vaak aangeven is dat ze na een gesprek met mij alles ‘zo fijn op een rijtje hebben’. Ik oordeel niet snel, je kunt met al je gedachtenkronkels bij mij terecht. Ook kan ik jouw situatie goed vanaf verschillende kanten bekijken. Daarmee weet ik jou ook mee te nemen, zodat je zelf ook overzicht krijgt en nieuwe mogelijkheden ziet. 

Voor wie?

Mijn klanten zijn meestal zorgverleners. Ik werk zowel met zorgprofessionals binnen woonzorginstellingen als mensen in de eerstelijn. Het meest werk ik met paramedici, maar eigenlijk is je beroep of opleiding niet relevant. 

Wat is wél relevant vind is dat je bereid bent om naar je eigen rol te kijken. 

Er is op dit moment van alles aan de hand in de zorg. Dit heeft voor veel mensen gevolgen voor hun ervaren werkdruk en hun werkplezier. 

In onze gesprekken zullen we onderscheid maken tussen dat waar je géén invloed op hebt en dat waar je wél invloed op hebt. We erkennen en bespreken waar je geen invloed op hebt en gaan vervolgens kijken naar op wat of welk deel je wél invloed hebt. 

Praktische informatie 

Er zijn verschillende mogelijkheden voor coaching. Ik werk met verschillende pakketten, van een eenmalige sessie tot een traject van 6 maanden. Wat voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van je vraag, je doel en je budget. 

Coachgesprekken vinden plaats in Assen of telefonisch/via Skype. Wil je dat ik naar jou toe kom? Of wil je binnen je organisatie meer mensen laten coachen? Neem dan even contact op over de kosten of mogelijkheden. 

Ik zie jou als opdrachtgever, ook als je werkgever het traject betaalt. Jij bepaalt het doel van je coachingstraject. Als je werkgever om een terugkoppeling vraagt, dan gebeurt dit door jou of door ons samen. Ik deel nooit ongevraagd informatie. 

Inzet voor meerdere mensen binnen een zorgorganisatie is ook mogelijk. Wil je als zorgorganisatie weten of je mij kunt inzetten? Neem dan contact op om een telefonisch kennismakingstraject te plannen. 

Kennismaken?

Voordat je je aanmeldt, wil ik graag met je kennismaken. Zo kunnen we onderzoeken of we wederzijds met elkaar aan de slag willen. Dit kennismakingsgesprek is telefonisch, het duurt een half uur en kosteloos. 

Ook als je twijfelt is zo’n kennismakingsgesprek nuttig. Vaak levert dit je namelijk al je eerste inzichten op in wat voor jou op dit moment nodig is. 

Als we met elkaar aan de slag willen, dan bepalen we samen welk traject en welke vorm voor jou het meest passend is. 

Contact opnemen? Ik hoor graag van je.
Mail naar marielle@vitalezorgverlener.nl
Of bel naar 06 – 15 217 661