Het geven van complimenten kan zorgen voor veel positieve energie in je team. Maar wat is nu een leuke werkvorm om te gebruiken?  In de mini-training ComplimentenRegen deel ik 10 werkvormen hoe je complimenten kunt geven in je team.

In dit blog deel ik de werkvorm met je waar de mini-training naar is genoemd is: de ComplimentenRegen. Lees er in dit blog over. Of kies voor het beluisteren van werkvorm #1:

Een ComplimentenRegen voor jouw team

De ComplimentenRegen is bedoeld als een fijne regenbui na een warme zomerdag. Het verfrist en is heel welkom! De term ‘regen’ is bewust, omdat er een keuze is. Want je hebt iemand die complimenten geeft (de regen), maar de ander moet er ook in gaan staan en de complimenten ontvangen.

Complimenten geven én ontvangen

Diegene heeft een keuze:

 • Ze kan de paraplu opsteken en alle complimenten langs zich laten glijden, of
 • Ze kan de paraplu juist omdraaien en ze opvangen.

Allebei is prima. Als gever van een compliment wil je dit compliment zo goed mogelijk formuleren, zodat het makkelijker wordt om aan te nemen. Maar wat de ander er uiteindelijk echt mee doet is aan haar.

Kaartjes complimentenregen
Aan de slag met ansichtkaartjes

Aan de slag met ansichtkaartjes

Een ComplimentenRegen voer je uit met ansichtkaartjes. Deze kan je zelf maken of je kunt gebruik maken van de kaartjes die zijn ontwikkeld voor ComplimentenRegen.

Als je dit met het team gaat doen dan krijgt iedereen 3 kaartjes én 3 namen. Je verdeelt dus vooraf de namen. Dit kan je doen door ‘lootjes’ uit te delen, waarop ieders naam dan 3 keer staat. Op de kaartjes schrijft iedereen wat ze aan die persoon waardeert als collega.

Staat je eigen naam op je lootje? Leuk! Dan mag je jezelf een compliment geven.

Het gaat niet alleen om de ontvanger

Denk je misschien: dat is wel heel kunstmatig? Ga er toch voor. Want het gaat niet alleen om de complimenten die je ontvangt. Het gaat er ook om dat jij aan het denken wordt gezet wat jij waardeert aan je collega’s. Dit zorgt voor een andere blik, die bij kan dragen aan de samenwerking in het team en aan jouw werkplezier.

Alternatieven

Natuurlijk kan je het verdelen van namen ook loslaten. Maar: zorg er dan wel voor dat iedereen kaartjes ontvangt.

Een tussenvorm is dat je ieder 5 kaartjes geeft. Per persoon schrijf je 3 kaartjes op basis van een lijst of lootje en dan nog 2 kaartjes naar keuze.

Of maak je er een individuele actie van?

Krijg jij je team hier niet direct in mee? Dan kan je ook nog overwegen om er een individuele actie van te maken. Jij stuurt – misschien samen met 1 of 2 collega’s – al je collega’s een compliment.

Want nogmaals: dat dwingt je om na te denken wat je in iemand waardeert. En alleen dat al kan jullie relatie weer verder versterken.

Meer werkvormen?

In de mini-training ComplimentenRegen hoor naast deze werkvorm nog 9 andere vormen om aan de slag te gaan met complimenten in het team. Deze zijn:

 • #2 Digitale ComplimentenRegen – Zorg voor een overvloed aan positieve mails.
 • #3 Feestelijke Vlaggen – Schrijf gezamenlijk complimenten op een vlaggenlijn, hang deze op.
 • #4 ComplimentenPoster – Plak briefjes met wat er goed gaat op een flip-over,
 • #5 Het Positieve Vergaderpunt – Start met een rondje successen.
 • #6 ComplimentenBord – Een zichtbare plek voor jouw waardering.
 • #7 Wichtel-kabouters – Iedereen heeft een geheime bewonderaar!
 • #8 Pot vol Complimenten – Verzamel in een pot successen
 • #9 Opschepsessie – Positief roddelen over je collega.
 • #10 Complimentendouche – Een live ‘regen’ van complimenten!

Beluister de tip

De tip in dit blog kan je ook beluisteren:

Ben je benieuwd naar alle 10 werkvormen? Deze beluister je in de volledige podcast:

Print Friendly, PDF & Email
Share
Share
Tweet
Pin