Het geven van complimenten kan zorgen voor veel positieve energie in je team. In een eerder blog deelde ik hoe je met ansichtkaarten kunt zorgen voor een ComplimentenRegen in je team. Vandaag deel ik een idee met je om digitale complimenten te delen – via e-mail of WhatsApp.

Een digitale ComplimentenRegen is een mooi alternatief als je geen ansichtkaarten wilt gebruiken, als je wilt zorgen voor onmiddellijke complimenten (ook als je online vergadert) óf als je wilt zorgen voor een ComplimentenRegen in je hele organisatie.

Lees hieronder verder of beluister werkvorm #2 hier:

Voorbereiding digitale complimenten

Zorg ervoor dat iedereen 3 namen krijgt van mensen om een compliment te geven. Je kunt lootjes trekken. Maar je kunt ook zelf voor een (willekeurige) indeling zorgen. 

Kies een manier om de complimenten te gaan delen. Je kunt gebruikmaken van e-mail, maar natuurlijk ook van WhatsApp. Dan kan ieder zelf kiezen voor een tekst, een korte video of een voicebericht. 

Uitvoering 

Is het in je (online) teamoverleg zo ver dat het tijd is voor complimenten? 

Deel dan eerst de 3 ingrediënten van een compliment:

  1. Wees oprecht. Dat wat je zegt is voor jou echt waar. 
  2. Benoem gedrag. Wees concreet in je compliment. 
  3. Geef een doorkijkje naar de impact. Wat betekent dit gedrag voor jullie cliënten, voor jullie team of voor jou? 

Zorg vervolgens dat iedereen drie namen krijgt. Als je op dezelfde locatie bent dan kan dat misschien op papier. Als je in een online werkoverleg zit dan kan dat via e-mail of whatsapp of door je scherm met een indeling te delen.

Plan voldoende tijd zodat iedereen de complimenten kan formuleren en delen. Spreek ook af dat als je het in deze tijd niet redt, je tóch even een berichtje stuurt dat het compliment er nog aan komt. 

Na afloop

Digitale complimenten hang je niet makkelijk op het prikbord ;-). Maar het is wel heel waardevol om hier regelmatig nog even naar te kijken. Overweeg dus of je de complimenten die je zelf hebt gekregen tóch kunt printen, of zoek een andere manier om dit te bewaren.

Heb je het compliment per mail ontvangen? Maak een mapje ‘mooie mails’ in je mailbox. Zet hier het compliment in én verzamel ook toekomstige complimenten en fijne mailtjes. 

Heb je het compliment via WhatsApp ontvangen? Maak een screenshot van het bericht en bewaar dit bij je foto’s onder ‘favorieten’ of in een speciaal aangemaakte map. Datzelfde geldt voor een video of een voice-bericht: zorg dat je het opslaat.

Het is fijn om regelmatig even bewust te kunnen bladeren door complimenten en fijne berichten die je hebt ontvangen. 

Grote groepen

Wil jij een digitale complimentenregen inzetten voor grote groepen? Bijvoorbeeld voor je hele organisatie? Doe dan een oproep via intranet naar de hele organisatie om op een specifieke dag je waardering naar elkaar uit te spreken. 

Een voorbeeld is dat ik op de school van mijn kinderen in de oudercommissie zit. Op nationale complimentendag, 1 maart 2021, hebben we álle medewerkers een kaartje gestuurd namens de ouders. Maar daarnaast hebben we ook alle ouders gemaild. We hebben hen opgeroepen om via de mail hun waardering uit te spreken naar de mentor, een docent of een medewerker. Het resultaat hiervan was heel positief. Zowel als team als individueel hebben docenten dit als heel fijn ervaren. Een echte positieve boost in uitdagende tijden. 

voorbeeld digitale complimentenregen

Natuurlijk kan jij dit op een andere manier doen of aan een andere dag koppelen. Kijk gerust wat past bij jou, bij jullie organisatie en medewerkers. En onderzoek op welke manier je ervoor kunt zorgen dat er een positieve golf, een ComplimentenRegen ontstaat. 

Waarom is dit zo belangrijk? 

Het zijn gekke tijden. Juist nu alles langdurig anders gaat is het heel belangrijk om te zorgen voor positieve motivatie. Het uiten van waardering aan elkaar kan daar aan bijdragen.

Als je regelmatig waardering deelt en ontvangt zorgt dat voor meer werkplezier, meer voldoening en een positieve sfeer. Het motiveert en geeft energie!

Denk hier ook eens aan op een gewone werkdag. Misschien kan je de dienst met een collega positief afsluiten door je waardering met haar te delen.

Of bedenk als je aan het mailen bent: welke positieve mail zou je nu kunnen sturen? De meeste mensen klimmen namelijk vooral in hun digitale pen als er iets niet helemaal goed gaat. Het is fijn om juist óók te mailen als er iets goed verloopt.

Beluister alle werkvormen

Ben je benieuwd naar alle 10 werkvormen? Deze beluister je in de volledige podcast:

Print Friendly, PDF & Email
Share
Share
Tweet
Pin