Het geven van complimenten kan zorgen voor veel positieve energie in je team. Je kunt dit op veel verschillende manieren aanpakken. In dit blog een werkvorm die weinig tijd kost maar veel positieve energie oplevert: de feestelijke vlaggen.

Heb je wel eens een training bij mij gevolgd? Misschien heb je dan ook kennisgemaakt met mijn vlaggenlijn. Want deze gebruik ik al jaren als ik een training geef van meerdere dagdelen. Bij de 2e bijeenkomst starten we dan regelmatig met een vlaggenlijn op tafel.

Dit is een vorm die jij ook makkelijk kunt toepassen. Of het nu om een teamoverleg in je eigen team gaat óf om een training of workshop die je bij een ander team gaat geven: dit is een mooie start.

Lees hieronder verder, of beluister een fragment van de podcast over werkvormen hieronder:

Voorbereiding

Wat heb je nodig?

 • Een beschrijfbare vlaggenlijn van bijvoorbeeld de HEMA (ongeveer 1 euro);
 • Stiften of pennen;
 • Een paar minuten tijd voorafgaand aan het overleg om de vlaggenlijn alvast klaar te leggen.

Uitvoering

Spreid de vlaggenlijn uit over de vergadertafel.

Hebben jullie meestal een langere inloop, waarin je alvast met elkaar bijpraat? Zorg er dan voor dat duidelijk is wat je met de vlaggenlijn wilt doen. Iedereen kan dan al nadenken of schrijven op de vlaggen.

Schrijf jouw vraag eventueel alvast op een flip-over of whiteboard.

Gaat het om een algemeen teamoverleg? Je vraag is dan afhankelijk van jullie team en het thema waar jullie mee bezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Waar ben jij trots op als je kijkt naar de afgelopen weken?
 • Wat heeft jouw collega goed gedaan?
 • Wat gaat er goed binnen ons team?

Ben jij aandachtsvelder/aandachtsfunctionaris en komt jouw thema aan de orde in het werkoverleg? Dan kan je het natuurlijk ook specifieker maken. Een aantal voorbeelden:

 • Wat ging er deze week goed op het gebied van bewegen?
 • Op welke momenten is het gelukt om fruit te eten?
 • Bij welke cliënt hebben we deze week bewegen gestimuleerd tijdens de verzorging?
 • Op welke momenten heb je bewust ergonomisch gewerkt? Hoe heb je dat gedaan?

Ben jij agoog of therapeut en mag je aansluiten bij een werkoverleg óf ga je een presentatie of workshop verzorgen? Dan zijn mogelijke vragen:

 • Wat doen jouw collega’s al heel goed op het gebied van [jouw thema]?
 • Als je kijkt naar de afgelopen week: wat ging er goed?
 • Bij welke cliënt gaat [jouw thema] vanzelfsprekend?

Belangrijk: schrijf zelf alvast een paar vlaggen. Dat brengt je collega’s weer op ideeën, zowel voor de inhoud van een antwoord als voor de positieve toon. Doe dit sowieso als je aandachtsvelder/aandachtsfunctionaris bent en zorg dan dat je al veel verschillende voorbeelden noemt. Ben je agoog en therapeut en ken je nog niet iedereen in het team? Houd het dan bij een aantal concrete voorbeelden over het hele team.

Let op: het is fijn als hier veel persoonlijke, specifieke complimenten gegeven worden. Het is hier echter – net als bij de andere compliment-vormen – wel belangrijk dat jullie erop letten dat er dan voor iederéén een compliment te vinden is. Houd dit goed in de gaten en zorg dat je waar nodig zelf complimenten toevoegt. Deze kan je natuurlijk alvast vooraf bedenken.

Na afloop

Na afloop van het werkoverleg kan je de slinger misschien ergens ophangen. Zo kan iedereen er nog eens naar kijken. Denk aan een ruimte waar iedereen regelmatig komt.

Is dit niet mogelijk of wil je nog eens extra aandacht besteden aan wat er is opgeschreven? Maak dan een foto van elk vlaggetje en bedenk hoe je dit later nog eens kan delen. Misschien kan je er bij elk volgend teamoverleg weer eens eentje laten zien, of kan je er via een eventuele groepsapp er regelmatig nog eentje delen.

Ben je agoog of therapeut? Dan kan het goed werken om wat er op de vlaggen staat uit te werken in een bestandje. Stuur dit toe aan het team of deel dit uit als een volgende keer aansluit.

Waarom is dit zo belangrijk?

In een teamoverleg worden over het algemeen veel dingen besproken die nog niet zo goed gaan. Ook als er een workshop of presentatie plaatsvindt is de reden vaak dat iets nog niet goed gaat of nog beter kan. Door ook bewust aandacht te besteden aan wat er al wel goed gaat doe je meer recht aan de werkelijkheid en zorg je tegelijkertijd voor positieve energie en motivatie.

Beluister alle werkvormen

Dit is werkvorm 3 van 10 werkvormen binnen de ComplimentenRegen. Wil je ze allemaal beluisteren? Dat kan hier:

Meer weten?

Wil je meer weten over Positief Motiveren en het belang van complimenten?

Print Friendly, PDF & Email
Share
Share
Tweet
Pin