Positief Motiveren (geaccrediteerd 3 punten)

NB: De komende tijd wordt deze workshop (live) online aangeboden. Dit als alternatief voor in real live studiedagen en workshops. Ieder volgt de workshop vanaf haar of zijn eigen locatie.
Wil je meer weten? Mail me dan even.
Wil je liever een training op je eigen moment volgen? Kijk dan bij de LenteCursus Positief Motiveren.

Wat heb je nodig?

Voor deze workshop maak ik gebruik van Zoom. Om deel te nemen, heb je het volgende nodig:

  • Een laptop, computer of iPad met een internetverbinding;
  • Een camera (de ingebouwde camera volstaat);
  • Een microfoon – hoewel deze meestal is ingebouwd werkt het vaak beter om de ‘oortjes’ van bijvoorbeeld je telefoon te gebruiken;
  • Een rustige plek met internet of goede wifi.

Maak je wel eens gebruik van Skype of Facetime en werkt dat goed? Dan heb je waarschijnlijk alles wat je nodig hebt.

Hoe gaat dit in z’n werk?

Voor deze online workshop maak ik gebruik van Zoom. In een mail vooraf leg ik je uit hoe dit precies werkt.

Net als in live trainingen zijn er delen die je met de hele groep volgt/doet én momenten waarop je in kleine groepjes gaat oefenen. Ook zit gebeurt allemaal binnen Zoom.

Het is belangrijk dat je aanwezig bent zoals je ook bij een live workshop aanwezig zou zijn: met je volle aandacht en zonder afleiding van bijvoorbeeld telefoontjes. Natuurlijk zorg ik ook voor koffiepauzes, waarin je even weg kan van je computer.

Meedoen?

Je kunt je aanmelden via onderstaan formulier:


Lees hier over de online workshop . Of neem contact op voor de mogelijkheden.

“Wat ik leuk vind, is dat motiverende gespreksvoering/gedragsverandering voor mij altijd een ‘saai’ en vaag onderwerp was, terwijl ik hier na de workshop echt mee aan de slag wil gaan.”

Evi – deelnemer aan de workshop Positief Motiveren

Motiveren is dus helemaal niet saai en vaag!

Dit schreef een deelnemer na de workshop Positief Motiveren op het evaluatieformulier. Het hele verhaal van Evi lees je hier.

Wat zij en anderen deelnemers zich realiseren:
Als therapeut ben je voor het resultaat van je behandeling voor een groot deel afhankelijk van anderen. Hoe goed je therapie ook is: als je anderen niet weet te motiveren, dan behaal je waarschijnlijk geen resultaten.

Deze workshop is geaccrediteerd door het KNGF (3 punten in het register algemeen fysiotherapeut en het kwaliteitsdeel, accreditatienummer 27834). De workshop staat ook open voor andere therapeuten en zorgverleners.

Motiveren van je patiënten en cliënten

Dat motiveren belangrijk is geldt natuurlijk voor de eerstelijns zorg. Volgt je cliënt of patiënt jouw adviezen niet op? Of voert hij de oefeningen niet uit? Dan is het lastig om het behandelresultaat te behalen.

Enthousiasmeren van het team

Maar dit geldt ook voor zorgverleners binnen woonzorginstellingen.

fysiotherapeuten leren positief motiveren om weerstand bij het team te voorkomen

Voor hen gaat het dan vaak niet (alleen) om het motiveren van een cliënt, maar juist om het team er omheen. Kan je dat team niet enthousiasmeren om in lijn met jouw plan van aanpak te handelen? Dan zal je cliënt veel minder resultaat behalen.

Soms is er zelfs het gevoel dat er op bepaalde locaties of afdelingen weerstand bestaat tegen de adviezen van jou als expert. Misschien heb je daar ook wel begrip voor – er is nu eenmaal minder menskracht en minder tijd.

Wat zijn jouw essentiële vaardigheden als therapeut?

De afgelopen jaren heb ik veel lezingen en workshops gegeven op congressen. Vaak stel ik daar de vraag:

Wie is er voor het resultaat van een behandeling in meer of mindere mate afhankelijk van anderen, zoals een cliënt of begeleiders rondom een cliënt?

Bijna alle handen gaan dan de lucht in.

Vervolgens vraag ik:

Wie is er ook voor opgeleid en weet hoe hij of zij op een positieve manier een ander kan stimuleren of enthousiasmeren om samen aan de slag te gaan voor een goed behandelresultaat ?

Slechts enkele handen gaan dan de lucht in.

Herken jij je hierin? Besef jij dat motiveren een vaardigheid is, waarin je misschien nog wel niet zo veel hebt geïnvesteerd? Dan ben je zeker niet de enige.

Een rare constatering

En eigenlijk is dat een rare constatering.

Fysiotherapeuten en andere paramedici besteden vele jaren aan scholing en bijscholing. Ze weten écht veel over hun vak en weten wat de beste behandeling voor hun cliënt is. Maar een schakel die nodig is om dit resultaat te bereiken – namelijk het motiveren van anderen – komt in veel mindere mate aan de orde tijdens de opleiding.

Wat kan jij nu doen?

Een klein beetje beter worden in motiveren, kan zorgen voor een enorm verschil in behandelresultaat.

En beter worden in motiveren, dat is gewoon te leren! Bijvoorbeeld met de workshop Positief Motiveren.

Workshop Positief Motiveren

In de workshop Positief Motiveren leer jij hoe je op een slimme manier nog beter kunt motiveren.

Deze workshop wordt op dit moment alleen incompany gegeven.

In de workshop Positief Motiveren:

  1. Ga je allereerst anders kijken naar motivatie. Geen saaie theorie, maar praktische denkmodellen die je meteen kunt toepassen.
  2. Leer je hoe je eenvoudiger kunt motiveren door te oefenen met je eigen rol. Hoe stap je makkelijker in een coachende rol, zodat het motiveren van cliënten of teams veel effectiever is én minder tijd kost?
  3. Krijg je praktische tools voor positief motiveren. Een manier van werken die een positief effect heeft op jouw cliënt, omdat je behandeling effectiever wordt. Maar ook een manier van werken die de relatie tussen jou en je cliënt of team verbetert en versterkt.

Interessant?

Klinkt dat interessant? Dan is de workshop Positief Motiveren wellicht iets voor jou. Het is mogelijk:

  • Deze workshop individueel te volgen, of
  • Deze workshop incompany te organiseren.

Neem contact met mij op voor de mogelijkheden via marielle@vitalezorgverlener.nl