‘De boom is gevallen’. Op 2 december 2017 overleed collega-ondernemer Niels Schuddeboom, tientallen jaren te vroeg. Hij heeft veel teweeg gebracht binnen de zorg. 

In 2001 ontmoette ik Niels voor het eerst. Hij was vakantieganger, ik vrijwilliger. Mijn meest concrete herinnering aan die eerste week is een gesprek over handicaps. Niels vertelde hoe hij de beperkingen van de andere vakantiegangers zag. Hij zou met niemand willen ruilen. Ik was verbaasd. Ik praatte met iemand in een elektrische rolstoel met stevige spasmes die veel hulp nodig had in zijn dagelijks leven. En terwijl ik vond dat hij te maken had met stevige beperkingen, zag hij ze juist weer voor iemand met een andere handicap.

Het was één van de momenten die me bij is gebleven, omdat het me deed beseffen hoeveel waarheden er zijn. Hoeveel perspectieven van dezelfde situatie, terwijl het perspectief dat je kiest grote gevolgen heeft. Terugkijkend is het één van de inzichten die veel heeft betekend voor mijn eigen werk en leven.

En dat is hoe de meeste mensen zich Niels zullen herinneren. Niet als een vakantieganger in 2001 (een vakantieweek waar hij me jaren later nog weer een heel nieuw perspectief op gaf), maar als opschudder. Schuddeboom, shakingtree. Iemand die je overtuigingen los schudt en een ander perspectief laat zien.

‘De boom is gevallen’. Zijn uitvaart was tientallen jaren te vroeg. Ook daar hoorde ik zoveel prachtige, bijzonder perspectieven. In dit geval op het leven van Niels zelf.

Print Friendly, PDF & Email
Share
Share
Tweet
Pin