LeefstijlScan

Impuls voor een gezonde leefstijl met de LeefstijlScan

Je woon- of dagbestedingslocatie in beweging

Wil jij met je team op je woon- of dagbestedingslocatie meer aandacht besteden aan gezonde leefstijl? Grote kans dat je aanloopt tegen problemen als:

 • het gevoel dat jullie daar veel te weinig tijd voor hebben;
 • verschillende ideeën binnen je team over wat goed of gezond is;
 • cliënten die soms lastig te motiveren zijn.

Dan is de LeefstijlScan voor jullie bedoeld!

Wat is de LeefstijlScan?

De LeefstijlScan geeft jullie een impuls om weer met energie aan de slag te gaan met leefstijl. Het is een aanpak om meer bewegen bij cliënten te stimuleren. Je krijgt hiervoor concrete handvatten.

Geen normen of voorschriften

Bij de LeefstijlScan gaat het niet om normen of voorschriften. Het gaat om jullie. Om jullie cliënten én jullie als team. De LeefstijlScan laat je zien waar specifiek voor jullie mogelijkheden liggen.

Wat voor tips en trucs kan je verwachten?

De focus van de LeefstijlScan ligt op kleine gewoontes in het dagelijks leven. Een coach LeefstijlScan kijkt mee op jullie locatie. Wat gaat er al goed? En waar liggen kansen om bewegen van cliënten nog meer te stimuleren? Na afloop is er een terugkoppeling waarin jullie haalbare tips en trucs per cliënt of bewoner krijgen.

 • Je krijgt helder wat er al goed gaat en hoe je dit mogelijk vaker kunt doen;
 • Alle tips sluiten aan bij de belevingswereld, mogelijkheden en wensen van jullie cliënt;
 • De tips sluiten bovendien aan bij de wensen en mogelijkheden van jullie als team;
 • Voor de uitvoering zijn géén extra middelen en géén extra uren nodig. 

Met deze handvatten kan je als team kleine aanpassingen doorvoeren in de dagelijkse routine. Dit leidt tot duurzame gezondheidswinst van cliënten en bewoners, zonder dat het jullie veel energie kost.

Kort, klein en krachtig

De LeefstijlScan is kort en krachtig. Inmiddels hebben al meer dan 50 teams gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Enkele reacties:

 • ‘Wat een opluchting. Geen nieuwe regels of dingen die we moeten doen. De tips sluiten echt aan bij wat bij ons past.’
 • ‘Je hebt ons aan het denken gezet. We maken nu echt gebruik van verzorgingsmomenten om te zorgen dat onze cliënt haar spieren traint.’
 • ‘Bijzonder om op zo’n andere manier naar bewegen te kijken. We zien nu zelf ook hoeveel mogelijkheden er zijn in het dagelijks leven van onze cliënten.’

Als je kijkt naar de eerste veranderingen dan lijken deze klein. Bijvoorbeeld:

 • Cliënten worden meer betrokken bij huishoudelijke klusjes.
 • Een cliënt rolt zelf naar zijn appartement voor een verzorgmoment.
 • Er is een stoffer en blik met steel gekocht, zodat iedereen iets kan opruimen.

Deze kleine veranderingen leiden tot mooie, duurzame resultaten.

​Als zorgverlener ben je een groot deel van je tijd bezig met adviseren en motiveren. In de online basistraining Positief Motiveren leer je alles over positief motiveren van cliënten en collega’s, en geef ik je tips hoe je zelf gemotiveerd kan blijven.

Resultaten voor teams

Wanneer de eerste veranderingen resultaat hebben, dat zorgt dit voor energie en motivatie om nog meer kleine veranderingen door te voeren. Vaak brengt de LeefstijlScan echt een ideeënstroom op gang bij het team. Ze hebben ervaren hoe je beweging in de dagelijkse routine kan opnemen. Ze hebben de resultaten gezien, en dat zorgt voor motivatie om door te gaan.

Resultaten voor cliënten

Voor cliënten kan meer bewegen in hun dagelijks leven veel effect hebben. Minder stilzitten heeft veel invloed op het hele lichaam. Vaker rekken heeft invloed op de houding. Regelmatig draaibewegingen maken kan invloed hebben op spasmes. En wanneer mensen meer succeservaringen hebben doordat ze wellicht andere taken gaan doen, heeft dit invloed op hun kwaliteit van leven.

“Met de LeefstijlScan wordt bezig zijn met een gezonde leefstijl voor zowel cliënten als het team een succeservaring.”

Wat is er nodig om van de LeefstijlScan een succes te maken?

 1. Medewerking van het team. De coach kijkt met enkele medewerkers mee tijdens een dienst, zodat ze een goede indruk krijgt van de beweegmogelijkheden op een locatie. Deze medewerkers moeten hier voor open staan.
 2. 2x een uur van jullie tijd tijdens het teamoverleg. Zowel bij de start als bij de terugkoppeling sluit de coach een uur aan tijdens het teamoverleg.

Meer lezen?

Mij inhuren voor de LeefstijlScan

Wil je als organisatie aan de slag met de LeefstijlScan? Je kunt mij inhuren als coach. Dit is interessant als het je aanspreekt:

 • Om op korte termijn een LeefstijlScan in te kunnen zetten.
 • Dat ik een ervaren coach ben die binnen verschillende organisaties en met uiteenlopende teams heeft gewerkt.
 • Om de mogelijkheid te hebben om aanvullend individuele medewerkers te coachen.

Coachen LeefstijlScan laten opleiden

Wil je de LeefstijlScan integreren in de manier van werken binnen jullie organisatie? Dan is het mogelijk om eigen coaches LeefstijlScan op te leiden. Drie zorgorganisaties hebben hier al voor gekozen. Door coaches binnen de organisatie op te laten leiden:

 • Kan je de LeefstijlScan onbeperkt binnen je organisatie inzetten. 
 • Houd je de kennis en ervaring binnen je eigen organisatie.
 • Is het eenvoudig om de coach ook later nog eens te betrekken bij teams. 

Als een organisatie de werkwijze LeefstijlScan op meerdere locaties of binnen de hele organisatie wil inzetten, is het een goede keus om zelf coaches op te leiden.

Een LeefstijlScan als pilot: past deze werkwijze bij jullie?

Vaak raad ik organisaties aan om eerst een pilot uit te voeren. Ik voer dan een LeefstijlScan uit op één of twee van jullie locaties. Dit geeft de gelegenheid om te bekijken of deze aanpak bij jullie organisatie past. Bovendien kunnen medewerkers die opgeleid willen worden eens aansluiten en kennismaken met de manier van werken. Op basis van de ervaringen beslist een organisatie dan of er coaches worden opgeleid.

“Wat de teams vooral aanspreekt, is het feit dat je zonder extra tijdsinvestering en begeleiding een flinke winst in een gezonde leefstijl voor mensen met een verstandelijke beperking kunt behalen!”

Chris Vleesman  //  Projectleider Leefstijl en Vitaliteit Vanboeijen

Klinkt dit interessant voor jouw team of organisatie?

Klinkt dit interessant? Of wil je eerst eens meer weten? Neem dan contact met mij op:
Mail naar marielle@vitalezorgverlener.nl of bel/app naar 06 – 15 217 661. Ik hoor graag van je!