Bij dagbesteding De Ketting van Triade zijn ze heel bewust bezig met het thema bewegen. Ze wilden graag meedoen aan de pilot voor de LeefstijlScan onder het motto: ook wat goed gaat, kan misschien beter.

Bij het uitvoeren van de scan raakte ik onder de indruk van de creativiteit van het team. Het is duidelijk dat de begeleiders op allerlei manieren zorgen dat cliënten zoveel mogelijk zelfstandig handelen en regelmatig bewegen.

Bewegen onderdeel van de dagelijkse routine

motiveren tot bewegen in woonzorginstellingen

Het mooie is dat bewegen helemaal is ingebed in de dagelijkse routine op de locatie en dat deze visie door het hele team wordt gedragen. Opvallend zijn de terugkerende kleine taken voor bepaalde cliënten zoals het inruimen van de vaatwasser en het afnemen van de kastjes. De voorraden voor de dagbesteding, zoals garen en papier, worden in een andere ruimte bewaard; ook hierdoor bewegen cliënten vaker.

Toen ik ’s morgens aankwam, zag ik de rollators buiten al klaarstaan. De cliënten die per taxi arriveren, komen daardoor niet aan de arm binnen; ze starten de dag meteen goed en actief met zelfstandig naar binnen lopen.

Inspirerende ideeën verder verspreiden

Het team heeft een beweeg-tafelkleed bedacht en gemaakt. Het is eigenlijk een spel. Er zijn zes vakken met in elk vak een plaatje en een cijfer. Om de beurt wordt er gedobbeld. Iemand gooit 4. Hij zoekt het vak met de 4 en daar staat bijvoorbeeld een plaatje van een bloem bij. Alle spelers voeren de ‘opdracht’ uit en plukken met z’n allen bloemen uit de lucht.

Enorm creatief bedacht en een mooie manier om bewegen te stimuleren én te integreren in de dagelijkse routine! En omdat de coaches LeefstijlScan op verschillende locaties komen, kunnen zij zulke inspirerende voorbeelden ‘meenemen’ en verder verspreiden binnen Triade.

We weten nu beter waarom we doen wat we doen

Een van de tips in mijn terugkoppeling was om een bepaalde cliënt te stimuleren tot meer strekken door materialen die hij graag wil aanraken, op te hangen. Een andere cliënt maakte weinig draaibewegingen. Ik heb een andere tafelschikking voorgesteld, want wie spullen moet doorgeven, maakt vanzelf draaibewegingen… Dit blijkt te werken. Het team heeft direct gekeken of ze dit ook bij andere cliënten kunnen stimuleren.

Leni, begeleider bij De Ketting, vertelt: “We deden al veel op gebied van bewegen. Maar als we hierover vertelden aan stagiaires en familieleden, konden we onze keuzes niet echt onderbouwen. Nu weten we beter waarom we doen wat we doen. En het was ook fijn om bevestigd te worden in wat al goed gaat.”

Na deze pilot heb ik in totaal twaalf medewerkers van Triade mogen opleiden tot coach Leefstijlscan. Leni is één van hen.

Print Friendly, PDF & Email
Share
Share
Tweet
Pin