LenteCursus Positief Motiveren

online training positief motiveren

De LenteCursus is een online training. Ideaal om juist nu te volgen – je hoeft niet te reizen.
En kom je er toch niet aan toe, omdat het even heel druk is? Dan heb je nog een jaar toegang tot de hele training.

Leren motiveren

Leren motiveren doe je niet door alleen een training te volgen. Bij het leren van nieuwe vaardigheden gaat het om:

 • Echt te begrijpen hoe het zit – inzicht;
 • Concreet te weten wat je kunt doen of zeggen – vaardigheden;
 • En vervolgens dit in je dagelijks werk in te zetten – toepassing. 

De Lentecursus Positief Motiveren is precies dáár op gericht. Geen berg aan informatie, maar stap voor stap aan de slag met nieuwe kennis en tools. Hierdoor heb je volop tijd om te verwerken wat je leert, zonder dat het je veel extra tijd kost. Je oefent immers in je dagelijks werk. Of gewoon thuis, in je dagelijks leven.

Kennismaken met de LenteCursus?

Onderstaande video geeft een introductie op de LenteCursus. Er zijn enkele ‘open oefensessies’ waar je ook als niet-deelnemers bij kunt aansluiten. Je meldt je hier aan voor deze oefensessies.

Over de online Lentecursus

De Lentecursus Positief Motiveren start op 20 april en duurt 10 weken. Elke week krijg je toegang tot een nieuwe module. Deze modules bestaan uit: 

 1. Een korte video van gemiddeld 10 minuten. 
 2. Een concrete toepassingsopdracht
 3. Wekelijks een vraag-en-antwoordsessie.

Deze training heb ik al in december gepland. Gelukkig ben ik al jaren gewend aan online trainingen volgen én geven. Maar door de ontwikkelingen rondom Corona heb ook ik weer veel nieuwe ervaringen opgedaan! Daarom wordt de huidige opzet voor dezelfde prijs uitgebreid met:

(4) Volop verdieping. Je krijgt toegang tot veel tools, masterclasses en video’s die ik de afgelopen jaren heb gemaakt.
(5) Live oefensessies via Zoom.

Wees niet bang dat het allemaal te veel wordt. Ik geef duidelijk aan hoe je met 10-15 minuten per week écht veel kunt leren.
De rest kan je beschouwen als extra, voor als je meer wilt. Omdat je een jaar toegang hebt tot de leeromgeving, kan je dit ook later nog volgen.

Ik neem je stap voor stap mee in het positief motiveren. 

En wie ben ik?

Mijn naam is Mariëlle Tromp. Ik heb zelf een achtergrond in de zorg, als fysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Dagelijks houd ik me bezig met het coachen en trainen van zorgverleners. Positief Motiveren vormt de rode draad in mijn werk. De belangrijkste kennis en ervaring heb ik gebundeld in deze online training. 

Wie zijn deelnemers aan mijn trainingen? 

Deelnemers aan mijn trainingen zijn mensen die anderen helpen. Dat zijn zorgverleners, zoals bijvoorbeeld therapeuten, bewegingsagogen, ergocoaches en begeleiders. Maar ook mensen uit andere werkvelden. Soms zijn zij op zoek naar vaardigheden en technieken om cliënten te motiveren. Maar vaker nog is hun vraag breder: zij willen ook handvatten krijgen om teams mee te krijgen en te motiveren. 

Over eerdere online trainingen geven deelnemers aan: 

“De training is veel zinvoller dan ik van tevoren had gedacht. Met name het deel over je eigen rollen maakt me bewust van mijn eigen rol. Dit geeft een goed antwoord op de vraag waarom ik soms het gevoel krijg dat ik met de oplossing moet komen. De eenvoudige opbouw is fijn. Ik volg de training met veel plezier, het inspireert me!”

Elles

Fysiotherapeut binnen een woonzorginstelling – deelnemer aan de online basistraining Positief Motiveren in mei 2019

Hoe werkt het? 

Als deelnemer aan de cursus ontvang je elke week een mail om je eraan te herinneren dat er een nieuwe module voor je open staat. Hier is bewust voor gekozen, om je weer even te herinneren aan de cursus. Door een kort moment per week te besteden aan. Waarschijnlijk weet je ook wel uit eigen ervaring: door een kort moment per week te besteden aan een thema of opleiding, kan je je dit veel beter eigen maken dan wanneer je hier één keer een hele dag aan besteedt. 

De modules staan in de online leeromgeving. Dit werkt heel eenvoudig, met je eigen inlognaam en wachtwoord.

Elke module is bewust heel compact. Door elke week 10 -15 minuten in te loggen kan je in een paar weken ontzettend veel leren. Want de toepassing doe je meteen in je dagelijks werk.

“Ik ervaar de cursus als gestructureerd en rustig. Mooi opgedeeld in niet te lange blokken, zodat ook de opzet waarborgt dat je het in je eigen tempo kan doen. Ikzelf ben van de wetenschappelijke toets en die is speels verwerkt. De overtuiging zit in de geboden handvatten en niet in een schreeuwerig ‘zo moet het’. Een verademing.”

avatar

Simon Henk Luimstra

Teamleider Sport en Cultuur gemeente Emmen
BVE2 docent, Sport en bewegen, Drenthe College
Volgde de ‘AprilCursus’ – een voorloper van de LenteCursus, in april 2020

“Motiveren is de kern van mijn werk. Deze training voorziet echt in een behoefte. De filmpjes zijn duidelijk: concrete informatie ondersteund met aantrekkelijk vormgegeven illustraties. Ze zijn precies goed qua lengte om geconcentreerd te blijven. Wat mij betreft mag er nog meer informatie per module gegeven worden. Het feit dat je auditief en visueel met elkaar combineert, zorgt ervoor dat de inhoud mij bij blijft.”

avatar

Marloes Snel

Voedingscoach Ons Tweede Huis
Deelnemer aan de online basistraining Positief Motiveren in mei 2019

Maar wil je – zoals Simon Henk en Marloes (hierboven) – juist meer informatie? Dan kan je binnen elke module ook verdiepen, door verdiepingsmateriaal. Dit is echter niet noodzakelijk om de cursus goed te volgen. Ik wil je juist zelfs stimuleren om eerst de basis te doen, zodat de drempel niet te hoog wordt en je ‘even’ een module kunt bekijken. 

“Ik heb enorm veel aan de concrete voorbeelden!”

avatar

Eline Lukens

coördinerend begeleider op de Krommewijk te Stadskanaal (Stichting Philadelphia Zorg) en deelnemer aan de online basistraining in mei 2019

Praktisch

Wat krijg je?

De LenteCursus start op maandag 20 april en bestaat uit 10 praktische wekelijkse modules. In elke module krijg je de basis: 

 • Een video (gemiddeld 10 minuten) inclusief een hand-out;
 • Een praktische toepassingsopdracht.

Daarnaast is er ook steeds de mogelijkheid om je kennis te verdiepen. Dit is optioneel en je kan elke week kiezen of je dit bekijkt of niet. De verdieping bestaat uit bijvoorbeeld:

 • Een uitgewerkte casus of voorbeelden uit de praktijk;
 • Een extra toelichting (video) op basis van vragen die gesteld worden;
 • Een verdiepende video, zoals een online Masterclass.

Ik wil je stimuleren om er wekelijks mee aan de slag te gaan. Heb je weinig tijd? Sla dan de verdieping in eerste instantie gerust over. Je kunt altijd weer terugkijken, want je houdt een jaar toegang tot de online leeromgeving. 

Daarnaast kan je, als je dat wilt, deelnemen aan oefensessies via Zoom.

Kosten

De kosten van de LenteCursus bedragen € 147 (inclusief btw). Hiervoor krijg je toegang tot de gehele LenteCursus. Bovendien zijn er wekelijks momenten waarop je kunt aansluiten voor een live online vraag-en-antwoordsessie én heb je toegang tot oefensessies. Heb je tussendoor vragen? Deze kan je ook altijd stellen via een besloten Facebook-groep.

Wil je naast de LenteCursus ook heel graag dat ik persoonlijk met je meedenk? Dan is er de optie om de LenteCursus Extra te volgen. Naast het bovengenoemde heb je dan ook 2 individuele telefonische coachingsgesprekken met mij (30 minuten). Ook kan je je vragen per mail aan mij stellen. Ik help je persoonlijk om positief motiveren nog specifieker in te zetten in in je eigen dagelijkse werk. De kosten van de LenteCursus Extra bedragen € 297,= (inclusief btw).

LenteCursus Positief Motiveren
In 10 weken positief leren motiveren
147
 • 10 praktische modules
 • + extra verdiepingsmateriaal
 • + toegang tot vraag-en-antwoordsessies
 • + een jaar lang toegang tot de leeromgeving
LenteCursus Extra
Inclusief individuele begeleiding
297
 • Alles van de LenteCursus
 • + pakket in je brievenbus met tools
 • + vragen stellen per e-mail
 • + 2 telefonische coachingsgesprekken (30 min)

Ook een pakket met tools ontvangen?

Het pakket met tools die je bij de LenteCursus Extra ontvangt, kan je ook los bestellen. In dit pakket vind je verschillende tools, waarbij aangegeven wordt bij welke week deze horen. De kosten hiervoor bedragen € 35.

Vragen?

Heb je vragen? Dan hoor ik graag van je! Mail me op marielle@vitalezorgverlener.nl .

 

De continue zoektocht naar hoe we andere mensen letterlijk en figuurlijk in beweging kunnen krijgen is een vast onderdeel van mijn werk. Motiveren is waar we veel mee kunnen bereiken. Kennis en achtergrondinfo vind ik daarbij heel prettig.

Voordat ik me aanmeldde voor de training had ik wel twijfels. Ik vroeg me of of het voldoende diepgang zou hebben, of het niet meer van hetzelfde zou zijn. Maar: Ik vond het een duidelijke overzichtelijke modules. Prettig om te volgen en veel is herkenbaar en toepasbaar.

De training heeft mij inzicht opgeleverd in de verschillende rollen die ik als fysiotherapeut heb. Ik ben me nu bewust dat ik met het opzetten van de coach-pet in plaats van de expert-pet voor verandering het systeem van clienten kan zorgen. Niet overnemen, maar gezamelijk eigenaar zijn en verantwoordelijkheid nemen.

Ik denk dat deze training laagdrempelig en breed inzetbaar is voor bewegingsagogen en paramedici. Maar ook inzichtelijk voor groepsleiding.

avatar

Angelique Zomer

Fysiotherapeut bij Cello – deelnemer aan de online basistraining in mei 2019