Ruim twee maanden geleden gaf ik een workshop aan een enthousiast team bewegingsagogen van de Baalderborg Groep in Hardenberg. Samen zijn we aan de slag gegaan met leren motiveren op een positieve, ondersteunende manier.

Dat bewegingsagogen ook de rol van beweegcoach hebben, zie je binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg steeds vaker. Bij de Baalderborg Groep ondersteunen de bewegingsagogen de teams van woonbegeleiders op de locaties in het duurzaam stimuleren van bewegen. In die rol moeten ze letterlijk achteruit gaan zitten. Dus in plaats van de antwoorden te geven, moeten ze het team waarmee ze in gesprek zijn, zélf met de antwoorden laten komen.

Hoe zorg je voor duurzame aandacht voor bewegen?

Mariska Hoogeveen, hoofd bewegingsagogie, vertelt: “Met teams aan de slag gaan vraagt echt een andere aanpak en andere vaardigheden dan cliëntgebonden werken. Ik had vorig jaar een workshop van Mariëlle bijgewoond. Daardoor kende ik haar stijl een beetje en had ik sterk de indruk dat zij ons team zou kunnen leren omgaan met die coachende rol.”

In de workshop hebben we gesprekstechnieken geoefend die je in de rol van coach goed kan gebruiken. Aan de hand van eigen voorbeelden hebben we gekeken naar wat motivatie is en wat zorgt voor motivatie. En hoe stimuleer je dat bewegen ingebed raakt in de routine van een locatie? Daarvoor heb ik het team wat tips uit de positieve psychologie meegegeven.

Onderbouwde complimenten geven motiveert!

“Ik kijk heel positief terug op de workshop. De positieve, energieke sfeer heeft na afloop doorgewerkt,” vertelt teamleider Mariska. Twee maanden na de workshop zijn heel diverse aspecten blijven hangen. Zo vertelt een van de bewegingsagogen: “Voorheen gaven we volop complimenten aan cliënten om ze te motiveren, maar niet aan elkaar. Dat doen we nu wél.”

Ze vervolgt: “Het verschil tussen ‘Goed joh!’ en ‘Ik zie dat je… Dat is fijn, want zo…’ was een eyeopener voor mij. Uitleggen wat het oplevert als iemand iets doet, is zoveel krachtiger en motiverender! Ik ben blij dat we dit ook hebben geoefend en ik pas dit nu dagelijks toe.”

Gemotiveerd om verder te gaan met de handvatten

Mariska vond dat de workshop zelf een mooi voorbeeld was van leren motiveren. “Mariëlle positioneert zich niet als ‘ik heb de kennis’. Dat is een houding die je tijdens het coachen veel oplevert en waar we die dag ook zelf mee aan de slag zijn gegaan. Mariëlle maakt thema’s bespreekbaar met humor, creëert een veilige sfeer en stelt zich kwetsbaar op.”

De teamleden vallen Mariska bij en vertellen: “We hadden weinig kennis van motiverende gesprekstechnieken. Maar wow, als je het goed doet, kan je met coachen veel meer kennis overdragen en mensen enthousiast maken over je eigen werkterrein. Mariëlle heeft ons echt gemotiveerd, en de vele actieve oefenmomenten hebben ons op het juiste spoor gezet.”

Verschil tussen plannen en resultaten

Toen we in de workshop keken naar voorbeelden van wat de teamleden zelf motiveert en demotiveert, kwam de kloof tussen plannen en resultaten ter sprake. Mariska is daar blij om: “Soms begint iemand heel enthousiast op een locatie maar sluiten de verwachtingen niet aan bij wat op een locatie kan. Dat is een enorme energievreter. Ik neem dit nu mee in individuele gesprekken. Dit maakt de plannen van de teamleden realistischer en er is minder frustratie.”

Ikzelf weet ook dat ambities niet altijd realistisch zijn. Zo kan je niet verwachten dat je in één dagdeel coachende vaardigheden echt kan aanleren. Met een workshop geef ik een team een impuls om aan de slag te gaan. Bij een meerdaagse training heb je meer tijd om de vaardigheden te ontwikkelen om motiverende gesprekken te voeren. Maar of het nu gaat om een workshop of training; je krijgt handvatten mee vanuit de theorie, maar het accent ligt altijd op de praktijk. Oefenen met eigen casussen, brainstormen en weer oefenen.

Wil je weten wat ik voor jou of jullie team kan betekenen, neem dan contact op. Dan kijken we wat jullie doelen zijn en hoe ik kan helpen om die doelen te bereiken.

Print Friendly, PDF & Email
Share
Share
Tweet
Pin