Obama President

Obama draagt alleen maar grijze en blauwe pakken. Aangezien hij al genoeg beslissingen moet nemen op een dag, probeert hij zijn dagelijkse keuzes tot een minimum te beperken. (bron: NRC.nl)

Zijn beslissing om alleen maar grijze en blauwe pakken te maken heeft alles te maken met het bereiken van doelen. In een eerder blog schreef ik over het slim inzetten van de voorraad wilskracht, zodat je doelen kunt gaan bereiken. De tip was om bij je dagindeling rekening te houden met je beperkte voorraad wilskracht of zelfcontrole.

Als je keuzes maakt, spreek je dezelfde energievoorraad aan als wanneer je wilskracht inzet. Elke keuze die je gedurende een dag maakt, kost energie. Het gaat daarbij ook om heel banale, dagelijkse keuzes.

Wil je meer van je voorraad wilskracht behouden? Zorg dan dat je het aantal keuzes in je dagelijks leven beperkt. Stel een aantal regels voor jezelf op, waardoor je niet meer dagelijks hoeft te wikken, wegen en kiezen. Denk bijvoorbeeld aan:

  •  Ik ga op de fiets naar het werk.
  •  Als ontbijt eet ik yoghurt met een banaan en muesli.
  •  Ik werk elke ochtend van 9.30 uur tot 10.00 uur achterstallige administratie bij.
  •  E-mail bekijk ik eenmaal per dag en handel ik direct af.
  •  Na 20.00 uur blijft mijn laptop uit.

Natuurlijk kan het implementeren van zo’n regel je nog veel wilskracht kosten. Als deze regel echter heeft geleid tot een nieuwe gewoonte, levert het je ontzettend veel energie voor het bereiken van je doelen op. 

 

© Mariëlle Tromp / Vitale Zorgverlener

Wil je het artikel delen? Dat kan via onderstaande knoppen!

Wil je het artikel overnemen? Dat mag, maar vermeld dan wel de bron (inclusief hyperlink naar dit blog). Ik waardeer een berichtje als je dit artikel hebt gebruikt.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share
Share
Tweet
Pin