Online training Positief Motiveren

positief motiveren kan je leren

Stel je eens voor…..

✔️ Dat jij niet meer hoeft te sleuren en trekken;
✔️ Dat je anderen makkelijker mee krijgt in je aanpak of behandelplan;
✔️ Dat je jouw werkdag met voldoening afsluit;
✔️ En dat je weet dat je zorgt voor optimale resultaten voor iedereen.

Hoe zou dat zijn? 

Wat zou dit betekenen voor jouw werkplezier? Je energie? Wat doet dit met jouw professionele waarde? Wat kan jij dan nog meer betekenen voor jouw organisatie en jullie cliënten? 

Honderden mensen gingen je voor

In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen getraind en begeleid. Sommigen volgden een korte workshop, anderen een meerdaagse training. De mooiste momenten waren die zuchten van verlichting, wanneer een cursist erachter komen dat ze het niet alleen hoeft te doen. Dat je de ander óók mee kan krijgen.

En: Dat je met iets meer leren over motiveren al heel veel meer resultaat van je werk krijgt. Dat je van nog nog meer betekenis kunt zijn. Terwijl je zelf minder hard hoeft te werken. Omdat je weet dat dat meer resultaat oplevert. 

Klinkt dat voor jou als een sprookje? Dat is het absoluut niet!

Ik zie steeds weer: Een investering in het verbeteren van je motiverende vaardigheden betaalt zich dubbel en dwars terug. Mensen die een enkele workshop volgen gaan met een andere bril kijken naar hun werk. En mensen die een langere training volgen gaan echt nieuwe vaardigheden inzetten en plukken hier de vruchten van. 

Klinkt dat aantrekkelijk voor jou? Misschien is de training Positief Motiveren dan iets voor jou.

“Bij motiveren ging ik vaak zelf hard aan het werk als hulpverlener. Ik had het gevoel voor alles een oplossing te moeten hebben.

De training heeft mij bevestiging gegeven dat ik al goede dingen doe. Ik weet nu wat mij kan helpen om de ouder meer aan het werk te krijgen.

Aan wie ik deze training zou aanraden? Eigenlijk aan iedereen! Het is heel waardevol om op deze manier naar situaties te kijken, ook privé. Ik ben zelf werkzaam bij de GGD en ik zou het al mijn collega’s aanraden.

Het is een hele fijne training en vooral ook praktisch. Marielle gaf duidelijke instructies, de filmpjes waren mooi en verhelderend. Ook via Zoom ging het goed, ondanks dat we niet bij elkaar zaten had ik dat gevoel wel. Erg fijn.”

avatar

Gelske Tjeerdsma

pedagoog bij GGD Fryslan

Maar een training draagt niet alleen bij aan je motiverende vaardigheden. Deelnemers die in april 2021 een traject afrondden gaven de volgende resultaten aan:

 • “Beter contact met begeleiders”
 • “Meer energie aan het eind van de werkdag”
 • “Ik ben veel vaker tevreden met wat er lukt”
 • “Veel bewuster van mijn verantwoordelijkheden, dat zorgt voor veel ruimte”
 • “Ik heb een bredere blik”
 • “Alsof ik door een andere bril kijk”
 • “Mijn adviezen zijn anders: kleiner en veel concreter”
 • “Het is makkelijker om te zien wat er al wél lukt”
 • “Als ik gefrustreerd raak is het makkelijker om door een andere bril te kijken”

Wat is Positief Motiveren®?

De term Positief Motiveren is een term die in de loop der jaren is ontstaan. Van cursisten in mijn trainingen over motiveren hoorde ik steeds terug hoe fijn het was om op ‘mijn manier’ te werken. Hoeveel lucht het gaf, zowel voor de cursist zelf als voor haar klanten of cliënten.

Positief staat voor:
🍀 het resultaat voor jouw cliënt, die begeleidt je naar een duurzaam resultaat;
🍀 jullie onderlinge relatie, want er is geen sprake meer van zeuren of trekken;
🍀 jouw energie, want je werk wordt zo weer veel leuker!

Daarnaast is de associatie met Positieve Gezondheid snel gemaakt. Er zijn veel raakvlakken. Ook Positief Motiveren gaat uit van (waar mogelijk) regie bij de ander, degene die je begeleidt, jouw cliënt of klant. Er wordt altijd uitgegaan van de stijl en de voorkeuren van die ander. Jij leert hoe je hier als professional bij aan kunt sluiten, zodat jouw cliënt tot resultaten kan komen. Ik werkt in een aantal trajecten nauw samen met een trainer Positieve Gezondheid. Positief Motiveren blijkt hier voor sommige zorgverleners op een heel fijne manier ‘handen en voeten’ aan te geven.

Ook klinkt de positieve psychologie hier in door. Hoewel ik al 10 jaar trainingen geef in motiveren en pas later het de positieve psychologie ontdekte, voel ik me hier heel erg thuis.

Ik werk altijd al vanuit de oplossingsgerichte benadering. Voor mij gaat het er niet om waar je nu staat. Het gaat er juist om hoe ik jou, als professional, kan faciliteren om een stapje te nemen in de richting waar jij naartoe wilt. Er hoeft geen probleem te zijn om jezelf te willen ontwikkelen of verbeteren!

Tot slot vind ik het belangrijk dat mensen blij worden van Positief Motiveren. Zo word ik er zelf bijvoorbeeld nogal blij van 😊.. Ik vind het ontzettend om praktische tips voor je te bedenken, een handig stappenplan of een leuke tool. Met natuurlijk ook weer voor ogen dat jíj er ook blij van wordt.

En ‘ik’? Ik ben Mariëlle Tromp. Ik heb zelf een achtergrond in de zorg en als bewegingswetenschapper. Ik ben de drijvende kracht achter Positief Motiveren. Dit vormt de rode draad in mijn werk en in mijn leven. En ik werk het liefst met professionals uit zorg en welzijn.

Marielle Tromp

Online training Positief Motiveren

Ben je nieuwsgierig en is Positief Motiveren misschien iets voor jou?

je wordt door de online leeromgeving geleid

Kijk dan als eerst eens bij deze online training. Er zijn veel mensen die de training individueel volgen. Het leuke is dat je dan (afhankelijk van welk programma je kiest) ook in contact komt met professionals vanuit andere werkvelden of andere organisaties. Zo kan je elkaar inspireren en soms echt concreet verder helpen.

De online training is, net als Positief Motiveren, ontwikkeld met de praktijk in gedachten. De leeromgeving is zo opgezet dat je hier stap voor stap doorheen wordt geleid. Deze stappen zijn bewust compact, zodat je ook als je bijvoorbeeld een kwartier of een half uur de tijd hebt écht wat leert.

Je krijgt trouwens na aanmelding onmiddellijk toegang tot de hele training. Dus als je liever een andere volgorde aan wilt houden óf je wilt juist graag veel tegelijk volgen, dan kan dat ook.

“Deze cursus geef ik een 9! Ik vond het een prettige cursus die op een prettige wijze gepresenteerd is. Ook de tool waar we op terug kunnen vallen is erg fijn om mee te werken. De training heeft me nieuwe inzichten opgeleverd over mijn rol in de begeleiding van mijn klanten. Die is nu veel duidelijker, stapje voor stapje ben ik het geleerde in de praktijk aan het brengen.

Dit is precies waarom ik de training wilde volgen: de verantwoordelijkheid meer bij de klant laten in plaats van dingen voor hun te doen.

Lise Hoekstra

coach gemeente Weststellingwerf & deelnemer een een incompany training Vitale Regio Noordwolde

“Een paar jaar geleden hebben we een andere cursus gevolgd voor de coachende rol die we hebben gekregen als bewegingsagoog.

Nu volg ik de cursus Positief Motiveren. Deze komt veel beter bij me binnen, door zijn eenvoud, duidelijkheid in taal, in beelden en video’s.’

Willie Hendriks

Bewegingsagoog Philadelphia

“Ik heb in mijn werk als begeleider enorm veel aan de concrete voorbeelden!”

avatar

Eline Lukens

coördinerend begeleider op de Krommewijk te Stadskanaal (Stichting Philadelphia Zorg) en deelnemer aan de online basistraining in mei 2019

Hoe ziet de training er uit?

De online training Positief Motiveren is een training die je helemaal in je eigen tempo kunt volgen. Direct na je aanmelding krijg je toegang tot de volledige online leeromgeving. De training is opgebouwd in 10 modules die je stap voor stap kunt doorlopen.

Om iemand anders te kunnen motiveren is het nodig dat je goed aansluit bij de ander. In de modules 1 (afstemmen) en 2 (anders kijken) leer je verschillende manieren om dit te doen.

Daarna wil je een soort diagnose stellen. Hoe staat het met de motivatie? En waar is er ruimte voor mij om de ander hierin te begeleiden? In de modules 3 (wat is motivatie?) en 4 (doe de motivatie-check!) leer je hier goed naar kijken.

Vervolgens is het tijd om écht aan de slag te gaan met motiveren. Hiervoor krijg je handvatten in module 5 (Positief Motiveren) en 6 (Motiverende taal).

Als je iemand anders wilt motiveren, dan is het belangrijk dat juist de ander aan het werk gaat. Hoe je daarvoor zorgt leer je in module 7 (Coachende rol).

Ben je benieuwd naar hoe je een gespreksinstrument kunt vormgeven op basis van Positief Motiveren? Dan is module 8 (Mijn BeweegPlan) interessant voor je.

En heb jij veel te maken met het motiveren van teams? Dan leer je in module 9 (Teams motiveren) hoe je alle voorgaande modules ook kunt inzetten bij een groep. Je leert hoe je bijvoorbeeld een presentatie of workshop kan vormgeven, zodat de groep aan de slag gaat en zelf met ideeën komt.

“Ik ervaar de cursus als gestructureerd en rustig. Mooi opgedeeld in niet te lange blokken, zodat ook de opzet waarborgt dat je het in je eigen tempo kan doen. Ikzelf ben van de wetenschappelijke toets en die is speels verwerkt. De overtuiging zit in de geboden handvatten en niet in een schreeuwerig ‘zo moet het’. Een verademing.”

avatar

Simon Henk Luimstra

Teamleider Sport en Cultuur gemeente Emmen, BVE2 docent, Sport en bewegen, Drenthe College

“Motiveren is de kern van mijn werk. Deze training voorziet echt in een behoefte. De filmpjes zijn duidelijk: concrete informatie ondersteund met aantrekkelijk vormgegeven illustraties. Ze zijn precies goed qua lengte om geconcentreerd te blijven. Wat mij betreft mag er nog meer informatie per module gegeven worden. Het feit dat je auditief en visueel met elkaar combineert, zorgt ervoor dat de inhoud mij bij blijft.”

avatar

Marloes Snel

Voedingscoach Ons Tweede Huis
Deelnemer aan de online basistraining Positief Motiveren (4 basismodules) in mei 2019

Leerstijl

De leeromgeving is opgebouwd in kleine blokjes, zodat je ook met weinig tijd echt aan de slag kunt gaan. Binnen elke module vind je meerdere blokjes.

In elk blokje vind je een video. Voor jouw beeld: dit zijn video’s die gemaakt zijn door een powerpoint-presentatie in te spreken en op te nemen. Wees dus niet bang dat je alleen maar mij in beeld ziet. Elke video is zo opgebouwd dat het verhaal gestructureerd wordt weergegeven in beeld en geluid. Wie dan fijn vindt kan bij de video’ de hand-out downloaden en zo meelezen of mee schrijven.

Daarnaast vind je in sommige blokjes ook instrumenten die je kunt downloaden of links naar aanvullende informatie.

Wat krijg je nog meer?

In elke module heb je toegang tot de basis. Hierin vind je per module basisvideo’s, dit is ongeveer 15-20 minuten video. Zoals aangegeven kan je hierbij de hand-outs en eventuele instrumenten downloaden.

In totaal is dit bijna 3 uur aan video.

Daarnaast vind je in elke module verdieping. Deze verdieping bestaat uit video’s of instrumenten die goed passen bij de module, maar die je ook gerust eerst even kunt overslaan. Zo krijg je onder andere een masterclass over de Fasen van Gedragsverandering.

In totaal is dit ook ruim 3 uur aan extra materiaal.

En tot slot kan het natuurlijk dat je vragen hebt bij het volgen van de modules. Daarom mag je mij ook altijd mailen met vragen. Deze vragen bundel ik en beantwoord ik ca eens per week in een video, podcast of via e-mail.

Ervaringen van eerdere deelnemers

“De training is veel zinvoller dan ik van tevoren had gedacht. Met name het deel over je eigen rollen maakt me bewust van mijn eigen rol. Dit geeft een goed antwoord op de vraag waarom ik soms het gevoel krijg dat ik met de oplossing moet komen. De eenvoudige opbouw is fijn. Ik volg de training met veel plezier, het inspireert me!”

Elles

Fysiotherapeut binnen een woonzorginstelling – deelnemer aan de online basistraining Positief Motiveren in mei 2019

“De training heeft me echt iets opgeleverd. Ik heb geleerd dat mijn denksnelheid naar beneden moet. Het is een must om stiltes te laten vallen. Het brein van de ander moet werken! En ondanks (of dankzij?!) de online versie werkte de training heel verbindend.”

avatar

Rosé Buskermolen

Buurtsportcoach Noordwolde & deelnemer een een incompany training Vitale Regio Noordwolde

“Het heeft me doen nadenken over hoe iets geformuleerd wordt en door er over na te denken lukt het iedere keer een beetje beter de technieken toe te passen.”

Addy van Liere

Bewegingsagoog

Welk programma past bij jou?

Iedereen is anders. Terwijl de één graag op haar eigen tempo aan de slag gaat, vindt de ander het fijn om een stok achter de deur te hebben. En de één leert misschien graag alleen, terwijl de ander juist veel leert van de ervaringen van anderen.

Daarom kan je kiezen welk programma bij jou past.

Wil jij zelf aan de slag en helemaal je eigen tempo bepalen? Kies dan voor het basisprogramma. Je kunt vandaag nog beginnen.

Vind jij het fijn om veel te oefenen en te leren van de ervaringen van anderen? Of helpt het jou om enkele afspraken in je agenda te zien staan? Kies dan voor samen aan de slag. Je leert met en van anderen.

En vind jij het fijn om af en toe even gefocust aandacht te besteden aan jouw specifieke vragen en casussen? Kies dan voor met individuele aandacht.

Basisprogramma
Zelf aan de slag
met Positief Motiveren
195 euro
 • 10 basismodules
 • + verdiepingsmateriaal
 • + vragen stellen per e-mail
 • + een jaar lang toegang
Samen aan de slag
Leer met elkaar
en van elkaar
295 euro
 • alles van het basisprogramma
 • + 4 oefensessies
 • + 1 intervisiesessie
 • + toegang tot spreekuren
Met individuele aandacht
Ruimte voor focus
op jouw situatie en vragen
495 euro
 • alles van de andere programma’s
 • + 2 individuele coach- of strategiesessies
 • + directe hulp bij motivatie-nood

Data en tijden

Starten met het basisprogramma kan op elk moment. Na aanmelding heb je direct toegang tot de online leeromgeving en kan je aan de slag.

Of en wanneer het programma ‘Samen aan de slag’ in 2022 start is nog niet duidelijk. Heb je interesse in dit programma? Laat het me dan even ween per mail.

Doe jij mee?

Ben je enthousiast?

Dan lijkt het me ontzettend leuk als je mee doet met een online training! Ik geloof oprecht dat je door iets meer te leren over motiveren enorm veel meer kunt betekenen. En hoewel het niet zo in de Nederlandse cultuur ziet om dat hardop te zeggen: ik weet zeker dat ik je daarbij kan helpen. Want vele cursisten gingen je voor en ik heb steeds weer gezien welke resultaten zij behaalden.

Je bent welkom 🍀

Groeten, Mariëlle

 

De continue zoektocht naar hoe we andere mensen letterlijk en figuurlijk in beweging kunnen krijgen is een vast onderdeel van mijn werk. Motiveren is waar we veel mee kunnen bereiken. Kennis en achtergrondinfo vind ik daarbij heel prettig.

Voordat ik me aanmeldde voor de training had ik wel twijfels. Ik vroeg me of of het voldoende diepgang zou hebben, of het niet meer van hetzelfde zou zijn. Maar: Ik vond het een duidelijke overzichtelijke modules. Prettig om te volgen en veel is herkenbaar en toepasbaar.

De training heeft mij inzicht opgeleverd in de verschillende rollen die ik als fysiotherapeut heb. Ik ben me nu bewust dat ik met het opzetten van de coach-pet in plaats van de expert-pet voor verandering het systeem van clienten kan zorgen. Niet overnemen, maar gezamelijk eigenaar zijn en verantwoordelijkheid nemen.

Ik denk dat deze training laagdrempelig en breed inzetbaar is voor bewegingsagogen en paramedici. Maar ook inzichtelijk voor groepsleiding.

avatar

Angelique Zomer

Fysiotherapeut bij Cello – deelnemer aan de online basistraining in mei 2019

Heb je nog twijfels?

Misschien heb jij nog twijfels. Je vindt het aantrekkelijk om mee te doen, maar aan de andere kant weet je het niet zeker. Heel logisch!

Twijfels zijn niet fijn en kosten energie. Denk je dat ik je kan helpen om je twijfels op te helderen? Stuur me dan even een mailtje via marielle@vitalezorgverlener.nl .

Of lees hieronder de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt het als mijn werkgever betaalt?

Als je werkgever betaalt dan kan je je gewoon aanmelden. Zorg ervoor dat je – als dat nodig is voor je werkgever – een kostenplaats bij de hand hebt. Deze wordt weergegeven op de factuur.
Sommige mensen kiezen ervoor om de factuur eerst zelfs te betalen en dan in te dienen. Anderen laten dit rechtstreeks door hun werkgever betalen. Beide opties zijn prima en in beide gevallen kan je direct straten met de training. Jij blijft altijd mijn aanspreekpunt en verantwoordelijk voor betaling.

Hoe werkt het als ik niet tevreden ben?

Ben je niet tevreden? Geef het dan zo snel mogelijk aan. Dan kan ik kijken of we hier iets aan kunnen doen. En zo niet, dan ontvang je je geld terug.
Goed om te weten is dat ik zo altijd al werk. En ik heb hier nog nooit mee te maken gehad.

Kan ik dit samen met mijn team doen?

Deze online training geef ik regelmatig incompany. Je kunt dan een planning aanhouden die bij jullie team past en de oefensessies vinden plaats op een moment in overleg. Het voordeel is dat je echt kunt focussen op de casussen waar jullie samen tegenaan lopen.
Ook geef ik deze training aan samenwerkingsverbanden binnen een gemeente. Je sluit dan aan met professionals vanuit een verschillende achtergrond. Wat fijn is, is dat je tijdens de training elkaar ook veel beter leert kennen. Dit bevordert de samenwerking.