Over Marielle

Dat moment dat er een 💡 lampje gaat branden in iemands hoofd. Als er iets klikt of als het kwartje valt. Als mensen opeens begrijpen wat ze kunnen doen om zichzelf, een cliënt of een situatie in beweging te brengen.

Bewegingswetenschapper Marielle Tromp geeft trainingen, workshops en lezingen over motiveren

Mijn naam is Mariëlle Tromp. Ik houd mij dagelijks bezig met het motivatie en vitaliteit.

  • Ik train zorgverleners in positief motiveren. Deze trainingen zijn altijd praktisch en interactief. Ik geloof namelijk dat je het beste leert van zelf ervaren hoe het werkt.
  • Ik geef workshops over werkdruk en werkplezier. Hoe blijf je gemotiveerd in je werk? En hoe zorg je dat je hier voldoening uit haalt, ook al is je werk misschien veranderd?
  • Ik coach zorgverleners. Ik help hen onderzoeken waar het nu misschien vastloopt en hoe ze beweging kunnen brengen in hun eigen situatie.

Achtergrond en opleiding

Van oorsprong ben ik fysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Hier ligt de bron van mijn interesse voor het thema gezonde leefstijl. Maar in tegenstelling tot veel collega’s heb ik dat altijd vanuit gedrag benaderd. Hoe kan het dat de ene patiënt zijn oefeningen wel doet en de andere niet? Hoe komt het dat ik zelf zoveel weerstand heb tegen sporten? En waarom onderneemt de ene persoon direct actie als ze iets wil veranderen en kan dat voor een ander jaren duren?

Langzamerhand is het thema leefstijl verbreed naar motivatie in het algemeen. Wat maakt dat je iets wel of niet doet? Wat betekent dat voor je kwaliteit van leven en werken? En wat is de meest optimale aanpak voor iemand? 

“Mariëlle is een prettige coach. Door haar persoonlijke coachstijl kan je meteen in de praktijk aan de slag met de kennis die je hebt opgedaan in de cursus.”

– Brenda de Jong, fysiotherapeut/bewegingswetenschapper bij Medifit

Alle kanten bekijken en iedereen meekrijgen

Ook in mijn werk bekijk ik situaties van verschillende kanten. Als het bijvoorbeeld gaat om het motiveren van cliënten, dan gaat het niet alleen om die cliënt. Ook de voorkeuren en mogelijkheden van de zorgverleners zijn belangrijk. En als er een vraag is rondom werkdruk, dan volstaat het niet om óf alleen naar de organisatie, óf alleen naar de zorgverlener te kijken. Juist door naar het hele systeem te kijken ontstaan ideeën waar je mogelijk een ‘haakje’ kunt vinden voor verandering. 

Eigenlijk zijn een soort mens-puzzels, die ik ontzettend leuk vind. 

  • Wat zie je, als je van een afstandje naar je situatie kijkt? 
  • Waar zit voor jou het haakje of het kantelpunt? Waar liggen je kansen? 
  • Met welke kleine verandering in jouw dagelijks handelen kan je zorgen voor veel meer resultaat?
  • En op welke momenten gaat het al wél (een beetje) goed en wat kunnen we daar van leren? 

Verbinding wetenschap en praktijk

Ik baseer me altijd op zowel wetenschappelijke kennis als praktische ervaring. Ik heb in de afgelopen jaren verschillende tools en modellen ontwikkeld om snel en eenvoudig mee te werken. Want dat vind ik het belangrijkste: dat het werkt in de praktijk.

“Mariëlle heeft goed inzicht in wat mensen beweegt en niet beweegt. Ze sluit daar in haar oplossingen naadloos op aan. Ze denkt stevig mee en kijkt ook verder dan haar opdracht. Een belangrijke kracht van Mariëlle is het op een praktische manier verbinden van wetenschap en praktijk.”

– Saakje Mulder, in haar rol als directeur van Sport Fryslân

Voorbeelden van mijn eigen producten zijn de motivatie-check, de FasenWijzer, MijnBeweegPlan en de methode LeefstijlScan.

Maatwerk: ontwikkelen van trainingen en producten

Soms vragen organisaties mij om voor hen een training of product te ontwikkelen. Voorbeelden zijn de Toolkit Gezonde Leefstijl voor een zorgorganisatie en een training ‘motiverend coachen’ voor ergocoaches binnen de universitaire ziekenhuizen (umc’s).

Ik vind het heerlijk om maatwerk in een geschikte vorm te gieten. En ik geniet ervan als mijn werkkamer tijdens zo’n brainstormproces bezaaid ligt met post-its die langzamerhand in groepjes bij elkaar komen. Totdat het ‘opeens’ klopt.

Positief Motiveren

Wat mijn trainingen, lezingen en coaching kenmerkt, is een praktische aanpak en een positieve insteek. Ik geloof in een positieve stijl van motiveren. Dit leidt tot duurzame resultaten. Bovendien heeft een positieve stijl invloed op onderlinge relaties én op het werkplezier tijdens een traject.

Heb jij het gevoel dat ik iets voor je kan betekenen? Dan kom ik graag met je in contact. Of je nu je vraag al helder hebt, of juist eens met mij wilt brainstormen: ik hoor graag van je.

Mail meteen even naar marielle@vitalezorgverlener.nl om een telefonische afspraak te maken. Of bel naar 06-15217661.

Mariëlle als sparringpartner, sidekick, projectleider of spreker?

Misschien denk jij bij het lezen van deze pagina en website:

Eigenlijk zoek ik nét wat anders. Ik ben juist op zoek naar iemand die eens stevig met mij meedenkt . Of je zoekt (bijvoorbeeld als projectleider) een side-kick die veel weet van gedragsverandering.

Goed om te weten: ik doe meer dan je op deze website leest. De afgelopen jaren was ik bijvoorbeeld sparringpartner van verschillende projectleiders, teamleider, managers en eerstelijns zorgverleners. Wil je hier meer over weten? Neem contact op, dan maken we een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.