Persoonlijk Leiderschap voor Zorgprofessionals

In je werk gaat alles z’n gangetje. Maar jij vraagt je steeds vaker af: hoe zou het nog beter kunnen? 

Je weet waarom je voor dit werk hebt gekozen en wat je belangrijk vindt. Maar in de praktijk voel je je soms overspoeld door werkzaamheden die er voor jou minder toe doen of die minder bij je passen. Jij wilt meer bereiken en een verschil maken. Of je wilt meer plezier en voldoening halen uit je werk. Je weet alleen niet precies waar je moet beginnen. 

Doen wat er toe doet

Veel zorgprofessionals twijfelen over hun werk. Misschien herken je dat. Je weet waarom je jouw vak hebt gekozen, maar het loopt in de praktijk anders dan je graag wilt. Je hebt niet altijd het gevoel van regie, je krijgt soms niet voor elkaar wat je wilt en je ervaart ook niet altijd voldoening en plezier.

Je wilt doen wat er toe doet. Je wilt het verschil maken. Maar waar je tegenaan loopt is bijvoorbeeld: 

 • Er is steeds minder tijd voor wat je écht belangrijk vindt, of
 • Samenwerking verloopt niet altijd makkelijk – het voelt soms als trekken, sleuren of vechten, of
 • Het werk levert je minder energie op dan vroeger dan vroeger, of
 • Je wilt je anders opstellen in je werk, maar je schiet steeds in oude patronen en gewoontes, of
 • Je voelt je niet goed toegerust voor een nieuwe rol. 

Wat kan je doen als het niet gaat zoals je wilt?

Als je constateert dat het niet loopt zoals je wilt, kan je verschillende dingen doen. 

 • Je kunt besluiten om je neer te leggen bij de situatie;  
 • Je kunt ander werk zoeken;
 • Of je kunt onderzoeken waar je in de huidige situatie wél invloed op hebt. 

In het laatste geval kan ik je goed helpen. Bijvoorbeeld met het programma Persoonlijk Leiderschap voor zorgprofessionals. 

Wat is persoonlijk leiderschap?

Met persoonlijk leiderschap bedoel ik dat je zelf leiding neemt over jouw leven. Je weet wat voor jou belangrijk is. Je doet wat er voor jou toe doet, op een manier die bij jou past. 

Persoonlijk leiderschap heeft te maken met de vraag  of jij de leiding neemt over jouw werk en leven. Het heeft niets te maken met een leidinggevende functie als bijvoorbeeld manager of teamcoach.

Persoonlijk leiderschap gaat over persoonlijke ontwikkeling. Het heeft een positieve insteek waarbij je onderzoekt hoe jij je leven wilt leiden. Het hoeft dus niet te betekenen dat je nu vastloopt of ongelukkig bent. 

Persoonlijk leiderschap gaat over zien waar je (al) staat. Van hier uit kan je ontdekken wat je anders wilt en hoe het voor jou nog beter kan. In kleine stapjes. Iets meer invloed, iets meer regie, kleine nieuwe gewoontes. 

Het hoeft allemaal niet zo drastisch. Het mag wel, als dat bij je past. Maar voor de meeste mensen zit het persoonlijk leiderschap niet in opeens je leven omgooien. Het zit juist in de kleine beslissingen die je elke dag weer neemt en de kleine acties die je elke dag weer doet.

Wat kan je doen om je persoonlijk leiderschap te vergroten?

Als je besluit om actief te werken aan je persoonlijke ontwikkeling en je wilt je persoonlijk leiderschap te vergroten, dan heb je daarvoor verschillende mogelijkheden:

 • Je kunt zelf aan de slag, bijvoorbeeld aan de hand van (werk)boeken of websites.
 • Je kunt ook kiezen voor een ontwikkeltraject in een groep, bijvoorbeeld bij een opleiding.
 • Of je kunt kiezen voor je eigen individuele route, ondersteund door bijvoorbeeld een coach. 

Als je kiest voor die individuele route, dan is het belangrijk om te weten voor welke coach of begeleider je kiest. 

Marielle Tromp

Wat moet je van mij weten?

Overweeg je om mij in te schakelen? Ik vind het belangrijk dat je van mij weet:

Mijn stijl van begeleiden is positief. Dat klinkt als een open deur, maar voor mij is dat echt een manier van leven en werken. Ik kies ervoor om de wereld vanuit vertrouwen te bekijken. Ik zie snel de potentie van mensen, projecten en ideeën. Tegelijkertijd leef ik niet op een roze wolk. Ik verlies de realiteit niet uit het oog. 

Ik zie snel patronen in wat je vertelt. Soms kan ik je daardoor helpen om bewust te worden wat er steeds weer gebeurt in jouw werk of leven. Maar sowieso begrijp ik snel wat voor jou werkt. Dat geeft praktische handvatten om tot een aanpak te komen die helemaal bij jou past.

Ik kijk naar jou in de wereld waarin jij leeft en werkt. Je woont en werkt tenslotte niet op een eilandje. Jij beïnvloedt de mensen om je heen en de mensen om je heen beïnvloeden jou. Je bent onderdeel van een systeem, verschillende systemen zelfs. Hier heb ik veel aandacht voor. Ik maak ook gebruik van systemisch kijken en werken, wat je zou kunnen opvatten als ‘uitzoomen tot het hele plaatje waarin jij leeft en werkt’. 

Ik schakel makkelijk tussen rollen. Soms heb je een vragende coach nodig. Een andere keer een mentor die je uitlegt hoe het werkt, of misschien een trainer die een gesprek met je voorbereidt. Ik loop met je mee en doe wat er nodig is om jou verder te helpen. 

Ik sluit makkelijk aan bij verschillende stijlen. Of je nu meer introvert bent of meer extravert, een razendsnelle denker of iemand die iets even moet laten bezinken, rationeel of juist intuïtief: ik ervaar al snel een verbinding. 

Zelf ben ik voortdurend bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik ben opgeleid als fysiotherapeut (niet meer werkzaam) en bewegingswetenschapper. Daarna volgde ik opleidingen als Mensgericht Coachen (2009-2010), NLP Practitioner (2010), DISC consultant (2011), NLP Master (2011-2012), Zacht Werken (2015), Informeel Leiderschap (2016), Voice Dialogue (2018) en Systemisch werk/opstellingen begeleiden binnen organisaties (2019-2020). Op dit moment rond ik een opleiding Intuïtief Coachen en Adviseren af (2019-2020). 

Wat houdt het programma Persoonlijk Leiderschap in? 

Je leidt je leven. Het programma Persoonlijk Leiderschap ondersteunt je om nóg bewuster de leider te zijn in je eigen leven. 

Gedurende het programma:

 • Onderzoek je waar je eigen invloed ligt;
 • Neem je steeds meer regie, gewoon in behapbare stapjes;
 • Ga je aan de slag met mini-experimenten en ontwikkel je nieuwe gewoonten. 

Ik geloof sterk in het nemen van die kleine stapjes. Groot denken, klein doen. Natuurlijk is ook dat spannend en kost het energie. Maar je hoeft nooit bang te zijn dat je hele leven overhoop gegooid wordt terwijl jij dat niet wilt. Elke dag een kleine stap brengt je óók waar je wilt zijn, vaak op een meer duurzame manier die echt bij je past. 

Het programma Persoonlijk Leiderschap bestaat uit:

#0. Een gratis en vrijblijvende intake, waarbij je direct inzicht krijgt

In deze intake vertel jij waar je tegenaan loopt. Aan de hand van een aantal vragen krijg je inzicht in jouw dagelijks werk en leven. Wat loopt er lekker? Wat belemmert je misschien? En waar wil je (ongeveer) naartoe? 

Dit gesprek levert je sowieso inzicht op. Als ik denk dat ik je kan helpen, dan kan ik je ook meer vertellen over hoe het programma persoonlijk leiderschap er voor jou uit kan zien. 

Dit gesprek maakt ook meteen helder of we ‘een klik’ hebben. Heeft één van ons dat niet? Dan is dat ook prima. 

Deze intake duurt ongeveer een half uur en is volledig vrijblijvend. We doen dit telefonisch of in Assen.

De rest van het programma ziet er voor iedereen anders uit. Dit is afhankelijk van jouw vraag en wens voor begeleiding. Een opzet die bij veel mensen past is: 

#1 Een startsessie, waarbij we helemaal in jouw situatie duiken

We zoomen in op wat jij wilt ontwikkelen. Maar we zoomen ook uit om de patronen te ontdekken. Wat gebeurt er nu eigenlijk steeds weer? Wat zit hier onder of achter? En wat kan of wil je hiermee doen? 

Deze startsessie geeft je uitgebreid inzicht in wat er speelt. Jouw patronen en jouw gewoontes. Ook ontdekken we waar je graag naar toe wilt en waarom. 

Aan het eind van deze startsessie bepaal je waar je de eerste maand mee aan de slag gaat. Weet je nog niet precies welke kant je op wilt? Ook dan kan je waarschijnlijk al wel kleine stappen zetten in jouw richting. Ik help je daarbij. 

#2 Maandelijkse gesprekken om op jouw koers te blijven.

Elke maand spreken we elkaar. In deze gesprekken kijken we gestructureerd terug naar wat er al gelukt is. Hierdoor ga je leren wat voor jou goed werkt. Natuurlijk zijn er dingen die nog niet zo lekker lopen. Ook hier hebben we aandacht voor. Misschien wil je je koers bijsturen. Nadat je hierin goed overzicht hebt, vertaal je dit naar jouw mini-experimenten of kleine acties voor de volgende maand. 

#3 Evaluatiemoment na 3 maanden – zijn we samen op de juiste route? 

Na 3 maanden is er een evaluatiemoment. We kijken niet alleen naar jouw eigen voortgang, maar ook naar ons gezamenlijke proces. Klopt onze gezamenlijke stijl en aanpak nog? Ben ik nog de juiste persoon om je te begeleiden? Kortom: we zoomen samen even uit. 

Dit evaluatiemoment vind ik belangrijk. Het programma duurt namelijk een jaar. Dat lijkt lang, maar is een bewuste keuze. Waarschijnlijk heb je zelf ook wel eens ervaren dat het makkelijk is om te overschatten wat je op korte termijn kan bereiken, zoals in een dag of een week. Maar we onderschatten wat we in een jaar kunnen veranderen. Door steeds een klein stapje te zetten, heb je zonder drastische veranderingen in een jaar een heel pad afgelegd. 

Aan het begin van het traject is er wederzijds commitment om een jaar met elkaar aan de slag te gaan. Blijkt bij de evaluatie na 3 maanden dat we toch niet op de juiste route zijn? Dan nemen we daar afscheid van elkaar. In je persoonlijke voorstel staat hoe we omgaan met dit evaluatiemoment. 

#4 Feestelijk afsluiten na een jaar

Na een jaar sluiten we jouw traject feestelijk af. Dat doen we op een manier die past bij jou en jouw proces. Jouw successen van het afgelopen jaar zullen in ieder geval goed in de schijnwerpers komen te staan. 

#5 Nog veel meer, afhankelijk van jouw vraag, doel en budget

Afhankelijk van jouw vraag kunnen er elementen worden toegevoegd aan dit jaarprogramma. Voorbeelden zijn een wekelijkse check-in (kort telefonisch of via e-mail/whatsapp), de inzet van een test (zoals DISC, een karakter test of een werkmotivatie-test), masterminds (waar je gestructureerd gebruikmaakt van de ‘denkkracht’ van gelijkgestemde anderen), groepsbijeenkomsten of een opstelling met representanten. 

Praktisch over onze sessies

Onze gesprekken kunnen zowel live als online plaatsvinden. 

Als we elkaar live ontmoeten heb je de keuze tussen een gesprek in een coachruimte of tijdens een wandeling. Dit vindt plaats in/rondom Assen. Als we elkaar online ontmoeten dan kan dat via Zoom of telefonisch. 

Meer weten?

Spreekt dit programma je aan? Dan wil je vast meer weten. Plan dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek/intakegesprek door te mailen – klik hiervoor op de knop hieronder of mail naar marielle@vitalezorgverlener.nl . Vermeld alvast een aantal momenten waarop jij tijd hebt om rustig te bellen. Ik reageer dan snel om een afspraak te maken. 

Tot slot

Misschien vraag je je af: is dit voor mij wel een goed moment om aan de slag te gaan met mijn persoonlijke ontwikkeling?

Weet dan dat je je elke dag ontwikkelt. Niemand staat stil, iedereen is in beweging. Eigenlijk is de vraag: beweeg ik me nu in de richting die ik wil?

Of het tijd is voor een begeleid traject is een andere vraag. Weet je dat nog niet? Voel je dan vrij om toch een afspraak voor de intake te maken. Ik zal open en eerlijk met je meedenken.

Ik spreek je graag!

Hartelijke groeten,

Mariëlle Tromp