Positief leren motiveren

Voelt het motiveren van anderen voor jou soms als sleuren en trekken? Heb je het gevoel dat jíj degene bent die hard werkt aan veranderingen, terwijl anderen niet echt in beweging komen?

Dat is niet nodig en bovendien niet effectief. Bij het het werken met bewegingsagogen, vrijetijdscoaches, ergocoaches, projectleiders en fysiotherapeuten zie ik steeds weer: hoe fanatieker jij wordt, hoe lastiger het lijkt om je collega’s en cliënten ‘mee’ te krijgen. Dat is ingewikkeld als een groot deel van je werk bestaat uit anderen motiveren, beïnvloeden en overtuigen.

Stop niet met motiveren, maar doe het slimmer

Mijn advies is niet om te stoppen met motiveren. Integendeel! Maar onderzoek wel hoe het voor jou slimmer kan.

 • Leer hoe motivatie en gedragsverandering werken. Zo krijg je oog voor de soms bijna onzichtbare kenmerken van verandering, zodat je weet of je op de goede weg bent.
 • Of zorg voor inzicht in hoe je kunt werken vanuit verschillende rollen. Door je hier bewust van te zijn, heb je al snel heel veel invloed op hoe de communicatie met een ander verloopt.
 • Of pas enkele relatief eenvoudige tips en tools toe. Hierdoor behaal je al snel meer resultaten.

Klinkt dat interessant? Misschien kan ik je dan helpen.

Veel van mijn cliënten hebben klachten als gevolg van bepaalde, ongezonde gewoontes. Ze gingen vaak vol enthousiasme een veranderproces in, maar regelmatig raakte ik ze halverwege kwijt. In Mariëlles training heb technieken geleerd waarmee je een cliënt zijn eigen motivator kunt laten zijn en hem zijn eigen doelen kunt laten formuleren. Zonder dat ik op het puntje van mijn stoel hoef te zitten.

avatar

Brenda de Jong

Fysiotherapeut – nam deel aan een workshop en een 3-daagse training

Wat is Positief Motiveren?

Positief Motiveren is:

 • Positief voor de ander. Er ontstaat beweging in het proces van jouw cliënt of je team. Dit is gericht op duurzame resultaten.
 • Positief voor jezelf. Je weet de anderen te motiveren op een manier die bij jou past. Zonder sleuren en trekken.
 • Positief voor jullie relatie. Doordat je niet hoeft te ‘zeuren’ of controleren, blijkt jullie onderlingen relatie goed en wordt deze zelfs versterkt.

Sinds de training bij Mariëlle voel ik me zekerder. Ik kan makkelijker het gevoel loslaten dat ik verantwoordelijk ben voor de problemen van mijn cliënten. Ik ben me bewuster van mijn eigen inbreng en invloed (positief en negatief).

avatar

Judith Dijkstra-Waal

Fysiotherapeut – nam deel aan een 3-daagse training

In al mijn trainingen gaat het allereerst om inzicht. Door te begrijpen hoe iets werkt, weet je al snel wat je wel en niet hoeft te doen. Dat scheelt je enorm veel energie en houdt de relatie met de ander goed. Je leert hoe je makkelijker in de coachende rol kan stappen, zodat jij niet meer degene bent die het hardst aan het werk is. Je leert op je handen te gaan zitten. Het zal je verrassen hoeveel makkelijker je werk wordt! Ik geef je in mijn trainingen handvatten mee uit de positieve psychologie. Deze zorgen ervoor zorgen dat je tot échte verandering komt.

Deelnemers

Mijn trainingen zijn gericht op professionals in de zorg. Dat zijn mensen die dagelijks werken met cliënten, zoals bijvoorbeeld begeleiders, verpleegkundigen en zorgverleners in de eerstelijns zorg. Maar het zijn ook professionals die verschillende petten hebben: bewegingsagogen die bewegen met cliënten, maar ook een coachende rol hebben richting begeleiders. Ergocoaches, die verpleegkundige zijn maar een als aandachtsfunctionaris ook bezig zijn met het thema fysieke belasting. Fysiotherapeuten binnen een zorginstelling die cliënten behandelen maar daarvoor ook afhankelijk zijn van de medewerking en inzet van mensen om de cliënt heen.

Deelnemers aan trainingen komen binnen met vragen als:

 • Hoe zorgen we voor een effectieve aanpak op het gebied van leefstijl?
 • Hoe motiveren we onze cliënten?
 • Is het mogelijk om cliënten zonder extra tijd of geld tot meer beweging te stimuleren?
 • Hoe krijg ik mijn collega’s ‘mee’ als het gaat het positief motiveren van cliënten?
 • Hoe zorg ik dat een team echt aan de slag gaat met gezonde leefstijl, ook als ik de deur achter me dicht doe?
 • Hoe delen we onze kennis met collega’s, op een inspirerende manier?

Meer weten?

Mijn trainingen, lezingen en workshop pas ik altijd aan aan de doelgroep. Zelfs bij de online training zorg ik ervoor dat iedereen volop voldoende voorbeelden voor zijn eigen situatie mee krijgt. Heb je interesse in een incompany training of workshop? Dan is het ook handig om direct contact op te nemen. Mail mij op marielle@vitalezorgverlener.nl, dan maken we een telefonische afspraak.

Wil je liever eens wat voorbeelden bekijken? Dat kan hier:

Online training
workshop
Lezing

Mariëlle heeft een theoretisch goed onderbouwd, motiverend verhaal. Hierdoor krijg je inzicht in het proces van gedragsverandering. Mariëlle geeft sprekende voorbeelden en neemt mensen mee in de wereld van gedrag en overtuigingen. Ze kan heel helder uitleggen waarom sommige mensen niet of te weinig bewegen en wat er allemaal bij komt kijken om dat gedrag te veranderen.

Marieke Klaaysen

naar aanleiding van een lezing bij een netwerkbijeenkomst