Positief Motiveren Podcast

Positief Motiveren is dé podcast voor zorgprofessionals die nieuwsgierig zijn hoe motiveren leuker en makkelijker kan.

Mijn naam is Mariëlle Tromp. En in deze podcast wil ik jou inspireren. Met verhalen, inzichten en tips, die jij kunt gebruiken om meer resultaat, plezier en voldoening uit je werk te halen.

Luister de podcast via je eigen app

Als je de podcast luistert via je eigen app en je hier abonneert, dan vind je alle afleveringen op een rij!

Luister via Apple Podcast
Luister via Spotify
Luister via Google Podcasts
luister via Stitcher

Staat jou favoriete podcast-app hier nog niet tussen? Of kom je er niet uit? Laat het me even weten!

Onderaan deze pagina vind je de afleveringen ook terug.

Wil jij reageren op een podcast?

Wil jij reageren op een podcast? Of wil je me misschien iets vragen?

Ik hoor graag van je! Je kunt mij mailen via marielle@vitalezorgverlener.nl
Natuurlijk mag je me ook een voiceberichtje sturen ;-).

De afleveringen

Luister je liever vanuit je browser? Dan vind je hieronder alle aflevering van oud naar nieuw terug.

We hebben allemaal te maken met de motivatie van onszelf en van anderen. Op je werk wil je cliënten motiveren, of je wilt collega’s mee krijgen in je plan. Thuis wil je misschien je kinderen motiveren om aan de slag te gaan met hun huiswerk of hun kamer op te ruimen. Of je wilt je vriendengroep enthousiasmeren om dit jaar eens op tijd het weekendje weg te plannen. Je bent de héle dag aan het motiveren. De ene keer jezelf, de andere keer iemand anders.

Sommige mensen vinden motiveren zwaar. Het voelt voor hen als sleuren en trekken. Zij vinden het lastig om grip te krijgen op de motivatie van zichzelf óf van anderen. Of ze vinden dat kunnen motiveren een aangeboren talent is. Je kunt het of je kunt het niet.

Ik ben het daar niet mee eens. Ik houd me al meer dan 20 jaar bezig met motiveren en veranderen. Snds 10 jaar geef ik hier trainingen in. En bij alle deelnemers zie ik: al pas je maar een klein beetje toe van wat je leert, het heeft altijd resultaat.

In zowel trainingen als coaching gebruik ik de term ‘Positief Motiveren’ om samen te vatten waar het voor mij om gaat. Bij de start van deze nieuwe podcast vertel ik daarom graag:

  • Wat Positief Motiveren is;
  • Waarom deze podcast interessant voor je is (hint: je bent bijna altijd afhankelijk van de motivatie van anderen – cliënten én collega’s);
  • Waarom (iets) meer leren over motiveren superinteressant is voor professionals in zorg en welzijn; 
  • En hoe Positief Motiveren samenhangt met Positieve Gezondheid en de positieve psychologie. 

De stem achter deze podcast is van mij, Mariëlle Tromp. 

Graag stel ik me even voor. En in deze aflevering ga ik daarbij een stapje verder dan ik normaal doe. Want ik vind het bijzonder dat ik een tijdje ‘met je mee mag’ terwijl je naar de podcast luistert. En daarom lijkt het me netjes me wat uitgebreider voor te stellen.

Vandaag deel ik met je:

  • Hoe ik opgroeide in een schildersbedrijf;
  • Waarom ik het lastig vind om over mijn missie te praten;
  • Hoe de overtuigingen waar ik mee opgroeide nog steeds een rol spelen;
  • En hoe ik via fysiotherapie, bewegingswetenschappen en heel veel andere cursussen en opleidingen uiteindelijk uit kwam bij Positief Motiveren.

Misschien herken je wel dingen uit mijn verhaal. 

Geef jij wel eens een compliment? Dan doe je dit waarschijnlijk met een positieve intentie. Maar: in de praktijk komt een compliment niet altijd positief aan en heeft het ook niet altijd een positief resultaat op langer termijn. 

Een goed compliment kan veel in gang zetten. Het is dan wel belangrijk dat je nadenkt over de manier waarop je een compliment geeft. In de aflevering van vandaag deel ik 3 ingrediënten van een goed compliment met je. 

Als reminder kan je een werkblad downloaden waar de 3 ingrediënten worden weergegeven en kort samengevat. Deze ontvang je door je aan te melden via www.complimentenregen.nl 

Het geven van complimenten kan een positieve boost geven aan je team. Maar wat zijn nu leuke manieren om dat te doen? 

In deze aflevering deel ik 10 werkvormen met je. Eigenlijk zijn het er meer, want per werkvorm geef ik ook nog een aantal alternatieven. 

Als reminder kan je een werkblad downloaden met een samenvatting van deze ideeën. Deze ontvang je door je aan te melden via www.complimentenregen.nl

In deze aflevering deel ik met je hoe ik zelf hebt ontdekt wat een goed compliment allemaal in beweging kan brengen. Ook vertel ik wat dit te maken heeft met Positief Motiveren. 

Als reminder kan je een werkblad downloaden dat je kunt gebruiken voor het mini-experiment waar ik je aan het eind voor uitnodig.  Dit werkblad ontvang je door je aan te melden via www.complimentenregen.nl