Terugkijken op het jaar is iets wat ik heel belangrijk vindt. Het zorgt dat ik stil sta bij hoeveel moois er is gebeurd, hoeveel fijne mensen er om me heen zijn en bij mezelf. Dat geldt ook voor 2020.

Eind december heb ik met een paar nieuwsbrieflezers teruggekeken op het jaar. Dit deden we gezamenlijk via Zoom.

Misschien was je daar zelf niet bij, maar heb je wel behoefte om eens gestructureerd terug te kijken. De volgende werkvorm is een combinatie van allerlei dingen die ik eerder deed en dit werkte fijn. Je kunt dit alleen doen, maar ik beschrijf het alsof je dit met één of meer anderen doorloopt.

1. Randvoorwaarden

Wat heb je nodig?

  • 12 A4-tjes – zorg voor losse vellen
  • een pen, of gekleurde stiften of potloden – net wat jij fijn vindt
  • je agenda van het afgelopen jaar, werk én privé
  • ongeveer 2 uur tijd

2. Zelf aan de slag

Elk blad staat voor een maand. Begin bij januari en schrijf hier ook januari op.

Vervolgens blader je door januari in je agenda(s). Wat heb je allemaal gedaan? Wat roept een herinnering op? Schrijf of teken een aantal van deze gebeurtenissen op het blad. Misschien kan je ook een gevoel tijdens deze maand opschrijven, of misschien valt je juist iets op als je op deze manier terugkijkt op de maand.

Ben je klaar met januari? Ga dan door naar februari. Enzovoort ;-).

Een belangrijke tip:
Voor sommige mensen werkt het om dit heel ‘mooi’ te maken. Met speciaal papier, fijne stiften en een prachtig handschrift. Dat is prima, zo lang het je niet tegenhoudt om ‘gewoon maar even wat op te schrijven’. Want juist deze krabbeltjes tussendoor blijken later vaak heel waardevol.

3. Tijd voor thee

Heb je het hele jaar doorgebladerd en de 12 A4-tjes gevuld? Dan ben je waarschijnlijk wel een uur (of meer) verder. Tijd om er even kort afstand van te nemen. Maar eerst:

Leg de 12 blaadjes achter elkaar op de grond. Het dichts bij je voeten ligt januari. Daar’boven’ februari, enzovoort. December is het verst weg.

En ga nu eerst thee of iets te drinken halen. Loop er even bij weg.

4. Doorloop je jaar

Nu doorloop je het jaar. Als je dit samen met iemand anders doet, dan doe je dit om de beurt.

Loop letterlijk door je jaar.

Ga eerst op januari staan. Vind je dat zonde, omdat het papier dan kreukelt of misschien vies wodt? Zet dan in ieder geval een teen op het papier, want dit geeft echt een ander gevoel dan hier vanaf een afstand naar blijven kijken.

Vertel je partner hoe januari was én wat je nu opvalt, nu je hier staat er er naar kijkt.

5. Kijk eens terug

Heb je alle maanden doorlopen?

Draai je dan om en kijk eens terug. Wat denk, voel en ervaar je als je naar dit jaar kijkt? Deel dit ook weer met je partner, als je dit samen doet.

Werk je samen? Dan gaat nu de ander naar stap 4.

6. Vat samen wat je kwaliteiten zijn

Werk je samen met iemand?

Vat dan nu samen welke kwaliteiten je hebt gehoord in het jaar van de ander. Voor veel mensen zullen daar dit jaar woorden als creativiteit en veerkracht bij passen. Maar wellicht zijn er ook heel andere kwaliteiten die jou bij je partner opvallen.

Als je deze oefening zelf doet, kan je eens nadenken: wat zou iemand ander opvallen als die mijn verhaal zou horen? Welke kwaliteiten zou iemand anders nu in mij zien? En welke zie ik zelf?

Wat er in onze ochtend zichtbaar werd

In onze ochtend was bij iedereen de invloed van Corona zichtbaar. Ieders leven was beïnvloed. Er konden dingen niet. Maar: er bleken ook nieuwe dingen mogelijk.

Wil je meer?

Heb je deze oefening gedaan en wil je meer?

Deze oefening kan de start vormen van ‘YearCompass’. Dit helpt enorm om gestructureerd te reflecteren op 2020 én bewust aan 2021 te starten. Je downloadt op hun pagina (gratis) het hele werkboek, op een formaat naar keuze, gewoon in het Nederlands (ook al is de site dat niet).

Verder wil ik in 2021 wat vaker zulke reflectiemomenten met nieuwsbrieflezers organiseren. Hoe precies, daar ga ik nog even over nadenken. Je leest erover in een volgende maandelijkse nieuwsbrief.

Print Friendly, PDF & Email
Share
Share
Tweet
Pin