Waarom ben je  zorgverlener geworden?

Om bij te dragen aan van je cliënten? En omdat je voldoening ervaart door hier een rol in te spelen?

Of om bezig te zijn met dossiers en rapportages?

 

Verdraaide Organisaties – Wouter Hart

terug naar de bedoeling

Grote kans dat het boek ‘Verdraaide Organisaties – Terug naar de bedoeling‘ hetzelfde antwoord geeft als jij.

En mogelijk geeft het plaatje hiernaast jouw dilemma dan ook heel goed weer. Voel jij je wel eens verward omdat het je niet lukt om tegelijkertijd te focussen op je cliënt én te passen binnen ‘het systeem’?

 

Hoe kreeg ik het in handen?

Ik kreeg dit boek van van een manager van een zorginstelling. We hadden een gesprek over het laten aansluiten van een leefstijlinterventie bij de organisatie. Dit boek leek haar een goed uitgangspunt.

 

Een boek dat dat vertelt wat jij vindt. En onderbouwt.

Nu was eigenlijk de boodschap van het boek niet zo nieuw. Tenminste: ik (achtergrond als zorgverlener en gebrek-aan-achtergrond als bedrijfskundige) vond de boodschap niet verrassend.

Het boek geeft het spanningsveld weer tussen ‘gewoon je werk doen’ en goed voor je cliënten zorgen, én voldoen aan de voorwaarden van de wet of de organisatie.

Wat het fijne van dit boek is, is dat het dit gevoel onderbouwt. En dat het letterlijk met plaatje laat zien waardoor dit gevoel en deze situatie ontstaat.

 

Werken vanuit de bedoeling

De basisvraag die steeds in het boek gesteld wordt is: Is dit onze bedoeling? Klopt het nog, wat we hier aan het doen zijn?

Dit wordt onderbouwd door dit plaatje:

terug naar de bedoeling

Bij veel organisaties is de focus steeds meer op het systeem, de systeemwereld gekomen. De dagelijkse zorg die geleverd wordt in de leefwereld wordt voor een groot deel beïnvloed door het systeem van regels en procedures.

Wouter Hart pleit ervoor om meer te gaan werken vanuit de bedoeling. De bedoeling bepaalt hoe zorg wordt geleverd in de leefwereld. Het systeem is hier ondersteunend aan.

 

Wouter Hart over het boek Verdraaide Organisaties

 

Het boek lezen?

Zelf heb ik het boek ‘ouderwets’ van voor naar achter gelezen. Toen ik bij het laatste hoofdstuk kwam, vond ik paragraaf 7.3 een prettige en visuele samenvatting van het hele boek.

Heb je wat minder tijd en ben je meer benieuwd naar de ideeën dan naar de onderbouwing? Lees dan pagina 134 tot en met 150 en je hebt volgens mij een aardige indruk.

 

© Mariëlle Tromp / Vitale Zorgverlener voor de tekst en Wouter Hart voor de plaatjes (deze zijn met toestemming overgenomen uit het boek)

Wil je het artikel delen? Dat kan via onderstaande knoppen!

Wil je het artikel overnemen? Dat mag, maar vermeld dan wel de bron (inclusief hyperlink naar dit blog). Ik waardeer een berichtje als je dit artikel hebt gebruikt.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share
Share
Tweet
Pin