Het is drie uur ’s nachts en ik schiet omhoog in mijn bed. De adrenaline stroomt door mijn lijf. Ik krijg geen lucht, mijn ademhaling is volledig geblokkeerd. De tijd versnelt en vertraagt tegelijkertijd. Na wat een uur duurt, of een seconde, of realistisch gezien waarschijnlijk een minuut, valt de blokkade weg en na een paar gierende ademhalingen is er opeens niets meer aan de hand. Behalve dan mijn verwarring en paniek.

De vriendinnen met wie ik een weekendje weg ben, de vriendelijke assistente van de doktersdienst, de huisarts: de dagen erna reageert iedereen vol verbazing en empathie. Maar omdat niemand snapt wat dit geweest is, voel ik me steeds onzekerder. Heb ik het me verbeeld? Of nog veel enger: kan dit zomaar terugkomen…? Niemand weet het, niemand heeft een doordacht advies en niemand kan me geruststellen.

Verwarring bij projecten

Sommige projectleiders kom ik tegen in een soortgelijke stemming. Er leek niets aan de hand. Het project was goed op de rit. De afspraken waren helder gemaakt. Aan alles was gedacht. En toch loopt het niet. De verwachte resultaten blijven uit.

De omgeving reageert soms meelevend en begripvol. ‘Je hebt gedaan wat je kon’. ‘Wat naar dat het zo gelopen is’. ‘Je hebt er alles aan gedaan!’. Maar omdat niemand snapt waar het nu echt mis ging, kan een projectleider steeds onzekerder worden. Wat ging er mis? En gaat het de volgende keer ook zo…? Niemand lijkt het te weten, niemand heeft een doordacht advies en niemand kan de projectleider geruststellen dat het in de toekomst mogelijk wél lukt.

Kijken door de bril van de specialist

De afgelopen jaren ontmoette ik verschillende van deze projectleiders of projectgroepen. Ik herkende waar ze tegenaan liepen, door mijn specialisatie in gedrag en gedragsverandering. Door naar het project te kijken met deze gespecialiseerde bril, konden we samen de juiste diagnose stellen. Het werd niet alleen duidelijk waardoor een project minder succesvol was geweest. Maar het werd ook helder waar de kansen voor dit project en deze organisatie wél liggen. Een nieuw perspectief. Niet altijd een eenvoudige route, maar wel eentje waar projectleiders met nieuwe energie aan beginnen. Ze weten wat ze moeten doen.

De juiste specialist: de KNO-arts

Met mij verloopt het gelukkig ook zo. Vier nachten later gebeurt het opnieuw, nu met mijn man als getuige. Weer ga ik naar de huisarts, inmiddels de zoveelste die met me meedenkt. Ook hij is verbaasd en vol empathie. En heeft geen idee. Hij belt de KNO-arts voor een afspraak nog op die middag. Maar de KNO-arts heeft aan een halve minuut al genoeg. Ik hoef niet langs te komen. Hij weet genoeg, de diagnose is helder. Laryngospasme. Zeldzaam genoeg om door een huisarts niet meteen herkend te worden, maar vanzelfsprekend door de bril van een specialist. Ik heb een nieuw perspectief. Ik kom er weliswaar niet van af, maar de paniek is weg. Ik weet wat ik moet doen.

Welke specialist zoek jij?

Hetzelfde probleem, dezelfde situatie of dezelfde uitdaging ziet er heel anders uit door de bril van verschillende mensen. Ieder kijkt met zijn eigen bril. De ene bril is niet beter dan de andere. Ze zijn aanvullend. Door gebruik te maken van de inzichten van mensen uit andere disciplines, krijg je nieuwe perspectieven en handvatten.

Welke specialist zoek jij?

Zoek jij een specialist die vanuit motivatie en gedrag met jou meedenkt over een project op het gebied van leefstijl, welzijn of geluk? En die dit als een ‘menspuzzel’ beschouwt? Neem dan contact op. Ik kijk graag met je mee. 

Print Friendly, PDF & Email
Share
Share
Tweet
Pin