Misschien las je mijn eerdere blog. Of misschien hoorde je het me bij een lezing of presentatie zeggen: ‘Als beginnende ergocoach hoef je niet alles te weten – juist niet.’ In dit artikel deel ik een idee voor een aanpak, juist als je nog maar net begint.

Weet jij als kersverse ergocoach eigenlijk nog heel weinig over ergonomie? Dan is dit het perfecte moment om samen met je collega’s aan de slag te gaan. 

Als je als ergocoach net bent gestart, dan ben jij niet de expert die alles moet weten. Je bent nog maar net begonnen! Je bent alleen degene die het thema ter sprake brengt en er zo voor zorgt dat ergonomie gaat leven op je locatie of afdeling.

Wat kan je doen?

Misschien vraag je je af hoe je dat kunt doen. Bij deze een idee voor een 3-stappenplan.

#1 Inventariseer waar je collega’s tegenaan lopen

Mogelijk is dit al een onderdeel van je training tot ergocoach geweest: het inventariseren wat er allemaal speelt op je afdeling of locatie. Je wilt collega’s vragen stellen als:

 • Wat vind jij fysiek belastend? 
 • Waar loop je dagelijks tegenaan? 
 • Waarvan denk je: dat moet toch beter kunnen? 

Je kunt deze vragen op een paar verschillende manieren stellen. Kijk wat past bij jullie team:

 • Hang een flip-over in het kantoor, de teamkamer of het toilet met jouw vragen;
 • Stuur een mail naar alle teamleden;
 • Of inventariseer tijdens het teamoverleg – vraag of je collega’s ter plekke op post-its hun ideeën willen opschrijven. 

Je vervult hier een belangrijk deel van je rol als ergocoach. Je brengt fysieke belasting namelijk ter sprake – de eerste stap. Je hoeft dus nog niet meteen voor oplossingen te zorgen.

#2 Vraag wie mee wil denken over een oplossing

Grote kans dat je na je inventarisatie verschillende punten op een rijtje kunt zetten. Maar…. Waarschijnlijk zijn dat er meer dan jij in je eentje kunt aanpakken. Want zóveel tijd heb je waarschijnlijk ook niet voor je ergocoach-taken. En bovendien weet je ook echt niet van alles iets af. 

Geen probleem! Ook dit is juist weer een mooie kans om samen met je team stappen te zetten. Vraag aan je collega’s wie er mee wil denken over een oplossing. 

Ook dit kan weer op verschillende manieren. Het meest praktisch is vaak om te vragen wie hier een concrete stap in wil zetten. Het probleem hoeft niet in één keer te worden opgelost. Een eerste, kleine stap kan bijvoorbeeld zijn:

 • Navragen hoe dit op andere afdelingen of locaties eigenlijk gaat;
 • Onderzoeken welke hulpmiddelen er in te zetten zijn;
 • Opzoeken of er video’s zijn om bepaalde handelingen te leren. 

Jouw taak is om te zorgen dat het behapbaar blijft voor je collega. Zorg dat de taak die ze op zich neemt klein en praktisch is. Zo is de kans op succes het grootst. 

#3 Zorg voor waardering voor je collega

Heeft je collega die eerste stap gezet? Sta daar dan bewust bij stil. Het krijgen van waardering en oprechte complimenten is ontzettend belangrijk om samen gemotiveerd te blijven. 

Een paar dingen die je kunt doen (of die je allemaal kunt doen):

 • Bedank je collega en geef aan hoe belangrijk het is dat deze informatie nu gedeeld kan worden;
 • Zorg ervoor dat je collega in het teamoverleg op de agenda staat – zij kan vertellen wat ze heeft gevonden, dat hoef jij niet te doen;
 • Blijf de naam van je collega regelmatig noemen als het gaat om deze oplossing. Verwijs bijvoorbeeld naar ‘die handige instructiefilm die Linda toen heeft gevonden’. 

Op deze manier zorg je ervoor dat ergonomisch werken een thema blijft van het hele team en dat het niet alleen aan jou hangt. 

Je hoeft niet het antwoord op alle vragen te hebben

Als startende ergocoach vind je het misschien best spannend. Wie weet wat je collega’s allemaal gaan vragen.

Goed om voor ogen te houden is: je hoeft nooit direct antwoord te geven op een vraag. Het is heel fijn als je collega’s vragen hebben, dat laat hun betrokkenheid zien. Maar er is geen reden waarom jij direct het antwoord moet geven of weten. 

Fijn he? 

Een voorbeeld: de Huddle

Een mooi voorbeeld van de rol die je als ergocoach kunt vervullen zonder dat je veel ergonomische kennis hebt zie je in onderstaande video. Merk op wat de ergocoach in dit geval doet. Hij is deskundig. Hij zorgt dat er veel in gang wordt gezet. Maar hij put op geen enkel moment uit zijn eigen kennis over ergonomie. 

Spreekt deze aanpak je aan? Dan kan je hier het gebruikte AktieBlok downloaden of een e-learningmodule volgen

Tot slot

Natuurlijk is het belangrijk om als ergocoach kennis over ergonomisch werken op te doen. Realiseer je echter dat je direct al iets kunt betekenen op je afdeling of locatie. Je hoeft echt niet alles te weten om een goede ergocoach te zijn. Soms is minder weten zelfs effectiever. 

Meer weten? Volg het gratis webinar

In het webinar speciaal voor ergocoaches vertel ik hoe je collega’s positief kunt motiveren, zonder dat er weerstand ontstaat. Je kunt de opname gratis bekijken.

Print Friendly, PDF & Email
Share
Share
Tweet
Pin