Teams en collega’s motiveren

“Cliënten motiveren gaat me goed af. Maar om het goed te doen voor een cliënt moet ik wel met het team op één lijn zitten. Dat is wel eens een uitdaging.”  –  Bewegingsagoog

Herken je dit?:

 • Een bewegingsagoog moet begeleiders kunnen motiveren om met bewegen aan de slag te gaan en/of ervoor te zorgen dat een cliënt op tijd bij een beweegactiviteit is.
 • Een fysiotherapeut heeft het team van begeleiders nodig om dagelijks met een cliënt te oefenen.
 • De gedragswetenschapper heeft de inzet van het team nodig voor een eenduidige begeleidingsstijl voor een cliënt.
 • Een begeleider die een goed idee heeft voor een cliënt zal zijn collega’s moeten kunnen motiveren om hiermee samen aan de slag te gaan.

Meer invloed en meer resultaat, dankzij goede coachende vaardigheden

 • Werk jij als bewegingsagoog of aandachtsfunctionaris leefstijl?
 • Verwacht de organisatie steeds vaker dat je als coach optreedt?
 • Vind je het lastig om goed invulling te geven aan deze nieuwe rol?

Vakinhoudelijk ben je helemaal bij…

Als bewegingsagoog of aandachtsfunctionaris ben je opgeleid om cliënten te begeleiden. Waarschijnlijk ben je net als de meesten van je collega’s heel enthousiast over je vak. Je zit vol ideeën en ziet overal mogelijkheden. Je geniet van het contact met cliënten en kan hen helpen hun grenzen te verleggen.

…maar de coachende rol vraagt nieuwe vaardigheden!

Voor jouw rol als coach zijn deze vaardigheden niet altijd voldoende. Het gaat niet meer (alleen) om het begeleiden van cliënten, maar ook om het coachen van collega’s en complete teams. Zodat zij zelfstandig kunnen werken aan een gezonde leefstijl van hun cliënten.

Je werk als coach zou gemakkelijker zijn als:

 • begeleiders zouden openstaan voor jouw suggesties
 • jij de begeleiders zou kunnen overtuigen dat het motiveren van cliënten prima kan – binnen hun tijd en mogelijkheden
 • een team zich aan gemaakte afspraken zou houden en óók in actie zou komen.

Zou het zo maar werken hè? Jij als beweegcoach en de begeleiders hebben uiteindelijk hetzelfde doel: goed zorgen voor de cliënten. Daarom is het zo frustrerend wanneer:

 • jij volop ideeën hebt maar niemand lijkt te luisteren.
 • jij allerlei mogelijkheden ziet voor een cliënt maar de begeleiders deze mogelijkheden niet zien.
 • jij bereid bent veel te doen voor een team maar ze zelf geen actie ondernemen.

Goed nieuws: het kan ook anders. Soepeler. Met enthousiasme en energie.

Extra tools voor je gereedschapskist

Je hebt al volop vaardigheden. Om ook je coachende rol optimaal in te kunnen vullen, moet je een paar dingen toevoegen aan jouw gereedschapskist.

 • Kennis over motivatie en gedragsverandering van zowel cliënten als teams.
 • Inzicht in je rol als ‘coach’. Hoe stap je eenvoudig in deze rol?
 • Vaardigheden om teams op een prettige en positieve manier te begeleiden. Ook als je weerstand ervaart. 

Hoog tijd dus om aandacht te besteden aan jouw coachende rol. Aan het positief leren motiveren van teams en collega’s. 

Wat ik voor je kan betekenen

Is dit interessant voor jou? Ik ga graag met je aan de slag! Dat kan op verschillende manieren.

Maatwerk trainingen motiveren

Trainingen zijn altijd maatwerk. De afstemming vooraf vind ik ontzettend belangrijk. Op basis van een intake-gesprek wordt duidelijk wat jullie doelen zijn. Op basis van deze doelen maak ik een schriftelijk voorstel, zodat de wederzijdse verwachtingen helder zijn. Ben je niet op zoek naar een trainingstraject, maar naar bijvoorbeeld:

 • Een spreker voor jullie studiedag,
 • Een eenmalige workshop, of
 • Intervisie?

Neem dan contact met mij op. Er is veel mogelijk!Mail naar: marielle@vitalezorgverlener.nl of bel/app naar 06 – 15 217 661. 

Incompany training motiveren

Vaak kom ik binnen en organisatie om daar een team te trainen. De meeste organisaties kiezen voor een combinatie van online leren en live trainen. Dit bestaat uit een aantal elementen.

1. Toegang tot de online leeromgevingJe krijgt toegang tot de online leeromgeving. Hierdoor kan je in je eigen tempo het theoretische deel bekijken. Maak je daarbij geen zorgen over grote lappen tekst. Ik heb alle informatie samengevat in korte, praktische filmpjes. Bovendien ontvang je van mij regelmatig een mailtje, om je te ondersteunen bij het online leren.In de online modules leer je onder andere over:

 • Motivatie. Wat is motivatie eigenlijk? Uit welke ‘ingrediënten’ bestaat dit? En hoe kan je deze ingrediënten beïnvloeden?
 • Verandering. Hoe werkt verandering? Welke stappen zijn er? En wat kan je in elke stap doen om te motiveren of het enthousiasme vast te houden? En belangrijk: wat hoef je niet te doen, omdat het toch niet werkt?
 • Weerstand. Wat is weerstand? Waarom bestaat het eigenlijk niet….? En wat doe je als je wel weerstand ervaart?
 • Positieve psychologie. Welke handvatten zijn zinvol voor jouw werk? Hoe kan je deze praktisch toepassen in je dagelijkse praktijk?

2. Live trainingDe meeste organisaties kiezen voor 3 of 4 dagdelen live trainen. Deze gebruiken we om heel veel te oefenen met motiverende vaardigheden. Er is ook volop ruimte voor uitwisseling en voor je eigen casussen.

Berend-Jan Niemeijer en Geert-Jan

“Wat de training me heeft opgeleverd is dat ik op een andere manier kijk naar degene die ‘tegenover’ je staat. Ik pas mijn tempo nu beter op hen aan.”

Berend Jan Niemijer // Bewegingsagoog bij Talant

Louise de Haan

Ik heb een andere manier van vragen stellen geleerd, en ook om daar bewuster mee om te gaan. Door af en toe de vragen anders te stellen, wordt de ander ook aan het denken gezet. Vervolgens proberen we samen tot een oplossing of een ingang te komen.Mariëlle als trainer vond ik een positieve ervaring. Ze is rustig en heeft veel kennis. Ze komt met goede voorbeelden en zorgt voor interactie.

Louise de Haan  //  Bewegingsagoog bij Talant

3. Individuele ondersteuningGedurende het trainingstraject zijn er momenten dat ik je ook individueel kan ondersteunen. Soms organiseren we dit via spreekuren, andere keren door ondersteuning via e-mail. Wellicht ben jij de enige binnen jouw team of organisatie die een training wil volgen. Daarvoor is een 1-op-1 traject zeer geschikt. We stemmen dit helemaal af op jouw wensen en doelen.

Elles van der Meer

“Ik ben me meer bewust van mijn coachende rol. Maar ook is me duidelijk geworden hoe gauw ik in een expertrol stap, zodat de begeleiders en cliënten juist niet zelfstandig gaan opereren…Ik raad deze training echt aan alle teams aan die een verandering van leefstijl willen doorvoeren. En zeker aan alle bewegingsagogen in Nederland. De cursus geeft genoeg aanknopingspunten om de verandering in gang te zetten.”

Elles van der Meer  //  Bewegingsagoog bij Talant

Wil jij nú nieuwe stappen zetten met motiveren of met jouw coachende rol? Het is nu ook mogelijk een individueel trainingstraject te volgen. Je leest er meer over op deze pagina >>

Deze teams volgden een trainingstraject

aandachtsfunctionaris leefstijl

Aandachtsfunctionarissen Visio

Vrijetijdscoaches Talant

Bewegingsagogen Vanboeijen

 • De bewegingsagogen van Abrona volgden een training toen hun rol veranderde van bewegingsagoog naar beweegcoach.
 • 12 bewegingsagogen van Talant volgden een training om nog beter invulling te kunnen geven aan hun coachende rol richting teams
 • Later trainden ook de muziekagogen en vrijetijdscoaches hun coachende vaardigheden
 • De bewegingsagogen van Vanboeijen volgden training om meer handvatten te krijgen in het betrekken van teams.
 • Aandachtsfunctionarissen leefstijl van Visio De Brink volgden training om een nieuwe impuls aan het thema leefstijl te kunnen geven. 

Talant

Geïnteresseerd in een training motiveren?

Wil je meer weten? Aarzel niet en neem contact met mij op:

Mail naar marielle@vitalezorgverlener.nl of bel/app naar 06 – 15 217 661.