Training Ergocoaches – Positief motiveren vanuit een coachende rol

Ook in deze Corona-tijd verzorg ik volop trainingen. Trainingen die ergocoaches en preventiemedewerkers op hun eigen moment kunnen volgen via e-learning. Maar óók live workshops, die ieder vanaf haar eigen huis of werkplek kan volgen. Meer weten? Neem dan even contact op.

Als ergocoach wil jij het beste voor je collega’s, namelijk dat zij fysiek gezond blijven ondanks het soms zware werk. Je wilt niet dat je collega klachten krijgt. Dus je geeft regelmatig goede tips en adviezen. 

weerstand tegen adviezen

Het is soms lastig te begrijpen dat daar weerstand tegen kan ontstaan. Toch is dat iets wat in de dagelijkse praktijk regelmatig gebeurt. De ene keer voel je misschien aan dat je collega’s niet open staan voor je adviezen. En een andere keer wordt misschien zelfs letterlijk gezegd ‘dat werkt hier niet hoor’, ‘daar heb ik geen tijd voor’ of ‘ik doe het al jaren zo.’

Sommige ergocoaches ervaren het zelfs als een drempel om ergocoaching bespreekbaar te houden. Omdat dit zo ongemakkelijk kan voelen, wordt tips te geven steeds lastiger. 

Maar: Als ergocoach kan je het niet alleen. Voor een goed resultaat van jouw taak heb je steun van je leidinggevende én medewerking van je collega’s nodig. Maar hoe zorg je daar voor? 

Ergocoaching doe je samen

Uit onderzoek in 2018 binnen de UMC’s blijkt dat bijna iedereen het eens is met de slogan ‘ergocoaching doe je samen’. Ook vinden ergocoaches, leidinggevenden en collega’s dat ergocoaches goed functioneren.

Toch blijkt dat niet altijd in de dagelijkse praktijk. Als de ergocoach afwezig is, wordt haar rol niet automatisch overgenomen. Ook wordt een onderwerp dat met ergocoaching te maken heeft bijna nooit op de agenda gezet door collega’s. Leidinggevenden vinden dat de ergocoach wel meer zichtbaar mag zijn. En ook ergocoaches zelf geven aan dat de tijd die zij hebben voor ergocoaching (gemiddeld een uur of minder per week) niet voldoende is om deze taak goed uit te voeren. Ergocoaches geven aan dat zij graag meer aandacht willen voor onder andere coachingsvaardigheden. 

Uit: Samenvatting vragenlijst onderzoek Evaluatie Ergocoach, augustus 2018

Wat heb je nodig om je taak goed uit te kunnen voeren?

Als ergocoach ben je een soort spin-in-het-web, als het gaat om ergonomie. Je bent hierin de verbinding tussen jullie zorgorganisatie en jouw team. Je weet bijvoorbeeld wat er binnen de organisatie mogelijk en beschikbaar is als het gaat om hulpmiddelen of tilliften voor jouw locatie of afdeling. In het ideale geval werkt het ook andersom: jij weet wat er speelt in het dagelijks werk en je kunt dit delen met de rest van de organisatie. Of je vraagt ergocoaches van andere afdelingen of locaties naar hun ervaringen. 

Samenwerken als team

Dit ideale plaatje waarin jouw kennis en ervaring twee kanten op wordt ingezet bestaat voor veel ergocoaches niet. Zij hebben het al druk genoeg met het onder de aandacht houden van het thema ergocoaching op hun eigen afdeling. Dit kan al keihard werken zijn.

Want steeds weer blijkt: met alleen kennis over ergonomisch werken behaal je geen resultaten. Er is meer nodig. 

Je hebt vaardigheden nodig die te maken hebben met communiceren en motiveren. Je hebt steun nodig van je leidinggevende, die jou kan helpen je positie in te nemen. Maar je hebt vooral de medewerking van je collega’s nodig. Zij moeten open staan voor jouw goede tips, suggesties en ideeën. 

Dat is iets heel anders dan basiskennis over ergonomisch werken.

Werken zonder weerstand?

Sommige ergocoaches vinden het lastig dat collega’s niet open staan voor hun tips en adviezen. Ze hebben zelfs het gevoel dat er weerstand ontstaat. Ze hebben behoefte aan meer handvatten om hun collega’s te motiveren, zonder weerstand.

Binnen veel opleidingen voor startende ergocoaches wordt gefocust op ergonomie. Coachen en motiveren krijgen minder aandacht. 

Er is veel aandacht voor de ergo-kant van ergocoaching. 
Er is minder aandacht voor de
coach-kant van ergocoaching. 

En dat is jammer, want hier vind je de sleutel om resultaten te gaan behalen op je afdeling, zonder weerstand van je collega’s. 

Zorg dat je je collega’s kunt motiveren

Als jij je collega’s ‘mee’ kunt krijgen, dan gebeurt er echt iets met jouw goede adviezen. Je ziet veel meer resultaten van jouw taak als ergocoach.

Wil jij als ergocoach concrete handvatten krijgen om aan de slag te gaan met motiveren? Op een manier die zorgt voor meer resultaten op de afdeling, zonder weerstand bij je collega’s?

Dan is de trainingsdag Positief Motiveren voor Ergocoaches interessant voor jou. 

Tijdens deze trainingsdag focus je helemaal op het versterken van jouw coachende rol en het ontwikkelen van je motivatie-vaardigheden. De coach-kant van ergocoaching. 

Training Positief motiveren vanuit een coachende rol

De training positief motiveren vanuit een coachende rol wordt speciaal georganiseerd voor ergocoaches. Het is een praktische, interactieve dag. Je gaat aan de slag met verschillende oefeningen en werkvormen. 

Resultaat van de dag

Positief motiveren is positief voor de ander, positief voor jezelf en positief voor jullie onderlinge relatie

Het resultaat van de trainingsdag is:

  • Je krijgt inzicht in hoe motivatie werkt – en je weet hoe jij dit kunt bevorderen;
  • Je begrijpt waarom weerstand ontstaat – en je ziet hoe je dit kunt voorkomen;
  • Je oefent met je coachende rol – en je leert hoe je bewust in een bepaalde rol stapt;
  • Je krijgt een groot aantal tips en tools aangereikt – en je kiest díe tips en tools die voor jou het meeste effect gaan behalen. 

Kortom: deze trainingsdag is vol afwisseling. Alles is erop gericht dat jij naar huis gaat met concrete ideeën en praktische tips. Je weet wat je meteen de volgende dag kunt inzetten. Maar je weet ook welke vaardigheden je verder wilt ontwikkelen in de komende weken of maanden. 

Follow-up

Bij de trainingsdag horen twee (online) follow-up momenten, 1 en 2 maanden later. Hierdoor word je gestimuleerd om je eigen plan ook echt in de praktijk te gaan brengen. Tijdens de online follow-up wordt er met je mee gedacht over jouw specifieke situatie en kun je je vragen stellen. Deze follow-up momenten zijn een combinatie van een moment waarop je vragen kunt stellen en online intervisie – je collega’s van de trainingsdag denken namelijk ook met je mee. 

Online leeromgeving

Wil je je verder verdiepen in een bepaald onderwerp? Of wil je nog eens iets nakijken? Ook dat kan. Je krijgt namelijk toegang tot een online leeromgeving vol praktische modules. 

Trainer

Je trainer tijdens deze dag ben ik, Mariëlle Tromp. Ik train zorgverleners in motiveren en het werken vanuit een coachende rol. Ik gebruik de term ‘positief motiveren’ om mijn stijl van werken uit te leggen. Dit is een stijl:

Marielle-Tromp positief leren motiveren
  1. Die een positief resultaat heeft voor de ander – in dit geval je collega’s;
  2. Die goed is voor jezelf – je stopt met sleuren en trekken;
  3. En die bijdraagt aan een positieve onderlinge relatie – je werkt tenslotte met elkaar samen.

Binnen het project UMC Ergocoach heb ik de module ‘Motiverend Coachen’ voor de vernieuwde opleiding voor ergocoaches binnen de UMC’s ontwikkeld. Dit bood inspiratie om deze training ook als incompany training aan te bieden aan andere organisaties.

Mogelijkheden voor een incompany training

Bovenstaande trainingsdag wordt incompany aangeboden. Afhankelijk van de gewenste resultaten is het ook mogelijk om te kiezen voor:

  • Een workshop van een dagdeel;
  • Of ik kan – samen met een partner – de volledige opleiding voor ergocoaches verzorgen.

Wil je meer weten?

Heb je interesse in het organiseren van deze training? Mail dan naar marielle@vitalezorgverlener.nl.

Of bekijk het webinar

Ben je nieuwsgierig, maar heb je nog niet direct een concrete vraag? Misschien is het dan interessant om mijn webinar te bekijken. Je ziet dan wie ik ben, maar ook wat mijn stijl van werken is. Via onderstaand formulier ontvang je een link naar de opname.