Positief Motiveren

“Wat ik leuk vind, is dat motiverende gespreksvoering/gedragsverandering voor mij altijd een ‘saai’ en vaag onderwerp was, terwijl ik hier na de workshop echt mee aan de slag wil gaan.”

Evi – deelnemer aan de workshop Positief Motiveren

Dit schreef een deelnemer na de workshop Positief Motiveren op het evaluatieformulier. Het hele verhaal van Evi lees je hier.

Wat zij en anderen deelnemers zich realiseren:
Als zorgverlener of hulpverlener ben je voor het resultaat van je begeleiding voor een groot deel afhankelijk van anderen. Hoe goed je aanpak ook is: als je anderen niet weet te motiveren, dan behaal je waarschijnlijk geen resultaten.

Wil jij Positief leren Motiveren? De eerstvolgende workshop vindt plaats op vrijdagmiddag 25 september van 13.00 – 16.00 via Zoom.

De kosten bedragen € 60,50 inclusief btw.
NB: Deelnemers aan de online training (2020) kunnen zonder kosten deelnemen.


De workshop staat open voor zorg- en hulpverleners. Ben je fysiotherapeut? Dan is de workshop zelfs geaccrediteerd.

Weet jij anderen te motiveren?

Motiveren is een ongelofelijk belangrijke vaardigheid in de zorg. Dit geldt allereerst voor het contact met je cliënten. Volgt deze jouw adviezen niet op? Dan heb je niets aan je goed onderbouwde behandelplan. Pas als je cliënt ook in beweging komt, dan komen jullie samen tot mooie resultaten.

Met name binnen woonzorginstellingen is het daarnaast ook belangrijk dat je jouw collega’s kunt motiveren. Kan jij je team goed enthousiasmeren om samen aan de slag te gaan met een (behandel)plan? Dan werken jullie samen in flow.

Of vind je motiveren nog wel eens lastig?

fysiotherapeuten leren positief motiveren om weerstand bij het team te voorkomen

De meeste mensen die ik spreek vinden motiveren nog wel eens lastig. Ze ervaren weerstand bij een cliënt of bij collega’s. Die weerstand kunnen ze soms ook goed begrijpen. Ze willen niet sleuren en trekken en vragen zich af hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan.

Juist deze mensen hebben veel aan het vergroten van hun motivatie-vaardigheden. Want als je goed kunt motiveren dan leer je hoe je anderen stimuleert om in beweging te komen:

  • zonder dat er weerstand ontstaat;
  • zonder dat jij degene bent die keihard aan het werk is;
  • en met alle aandacht voor de onderlinge werk- of behandelrelatie.

Persoonlijk vind ik het dan ook best gek hoe weinig aandacht er nog is voor motiverende vaardigheden in opleidingen en bijscholingen. Want je kunt nog zo goed zijn in de vak, als je niet in staat bent om anderen ‘mee’ te krijgen dan heb je hier niet altijd wat aan.

Wat kan jij doen?

Motiveren is niet iets ‘wat je moet liggen’, of iets wat je van nature kunt of niet. Motiveren is gewoon te leren!

Als je een klein beetje beter wordt in motiveren, dan kan je daarbij zorgen voor een enorm verschil in resultaat. Een klein beetje beter worden in motiveren, kan zorgen voor een enorm verschil in behandelresultaat.

Een mooie, compacte start is de workshop Positief Motiveren.

Workshop Positief Motiveren

In de workshop Positief Motiveren leer jij hoe je op een slimme manier nog beter kunt motiveren. Je krijgt concrete handvatten waar je direct in de praktijk mee aan de slag kunt. Je kunt dit inzetten bij de behandeling van cliënten en het enthousiasmeren van collega’s of je team. De meeste deelnemers geven bovendien aan dat ze er ook hun voordeel mee doen thuis, aan de keukentafel ;-).

In de workshop Positief Motiveren:

  1. Ga je allereerst anders kijken naar motivatie. Geen saaie theorie, maar praktische denkmodellen die je meteen kunt toepassen.
  2. Leer je hoe je eenvoudiger kunt motiveren door te oefenen met je eigen rol. Hoe stap je makkelijker in een coachende rol, zodat het motiveren van cliënten of teams veel effectiever is én minder tijd kost?
  3. Krijg je praktische tools voor positief motiveren. Een manier van werken die een positief effect heeft op jouw cliënt, omdat je behandeling effectiever wordt. Maar ook een manier van werken die de relatie tussen jou en je cliënt of team verbetert en versterkt.

Doe je mee?

Klinkt dat interessant? Dan is de workshop Positief Motiveren wellicht iets voor jou. Deze workshop is zowel op locatie als online (via Zoom) te volgen. In beide gevallen is er volop ruimte voor oefenen en uitwisselen.

  • Deze workshop individueel te volgen, of
  • Je kunt aansluiten bij een open training, of
  • Deze workshop incompany te organiseren.

Wil jij Positief leren Motiveren?

De eerstvolgende open workshop vindt plaats op vrijdagmiddag 25 september van 13.00 – 16.00 via Zoom.

De kosten bedragen € 60,50 inclusief btw.
NB: Deelnemers aan de online training (2020) kunnen zonder kosten deelnemen.

Wil je je aanmelden? Of wil je bespreken wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met Mariëlle.

Interessant voor fysiotherapeuten:

De workshop staat open voor zorgverleners, hulpverleners en coaches. Voor fysiotherapeuten is deze bovendien geaccrediteerd voor 3 punten in het register algemeen fysiotherapeut en het kwaliteitsdeel. Dit geldt voor zowel de workshop op locatie als de online workshop.