ZomerCursus Positief Motiveren

ZomerCursus

Wil jij nog beter leren motiveren? Maar dan wel op je eigen moment en in je eigen tempo?

De online ZomerCursus biedt je de gelegenheid om jouw training in te vullen zoals jij wilt. Je kunt alles in één week plannen en volgen. Maar je kunt het ook verspreiden over meerdere weken of zelfs maanden.

Bonus: vanaf 17 augustus staat er 5 online oefensessies gepland. Je bent van harte welkom om ook hier bij aan te sluiten. Je kunt dan oefenen met collega’s uit het hele land – gewoon vanuit je eigen huis. Deze oefensessies vinden plaat op maandagavond.

Hoef je niet verder te lezen en weet je al dat je mee wilt doen? Hier vind je het aanmeldformulier voor de ZomerCursus.

Wat is Positief Motiveren?

Positief Motiveren is een stijl van motiveren die:

 1. Een duurzaam effect heeft op de ander – jouw cliënt of team komt tot duurzame gedragsverandering;
 2. Jullie onderlinge relatie versterkt – jullie moeten immers nog langer met elkaar samenwerken;
 3. Ook jouw energie bewaakt – je leert motiveren zonder het gevoel van sleuren of trekken.

Trainingen in Positief Motiveren zijn gebaseerd op wetenschappelijke ideeën en modellen, zoals de Stages of Change van Prochaska en DiClemente, de self-efficacy theorie van Bandura en verschillende principes uit de positieve psychologie.

Maar wat veel belangrijker is: Positief Motiveren is gebaseerd met de praktijk in gedachten. Trainingen, tips en instrumenten zijn gemaakt met jouw dagelijks werk voor ogen. Er is jarenlang getest en getoetst wat voor zorgverleners in verschillende functies het beste toepasbaar is. Deze ervaring is samengebracht in een compacte cursus van 10 modules.

“Ik heb enorm veel aan de concrete voorbeelden!”

avatar

Eline Lukens

coördinerend begeleider op de Krommewijk te Stadskanaal (Stichting Philadelphia Zorg) en deelnemer aan de online basistraining in mei 2019

Wie ben ik?

Marielle Tromp

Mijn naam is Mariëlle Tromp. Ik heb zelf een achtergrond in de zorg als fysiotherapeut en bewegingswetenschapper.

Dagelijks houd ik me bezig met het coachen en trainen van zorgverleners. Positief Motiveren vormt de rode draad in mijn werk en in mijn leven.

Wat is de ZomerCursus Positief Motiveren

De ZomerCursus Positief Motiveren is een online training die je helemaal in je eigen tempo kunt volgen. Zo gauw je je hebt aangemeld krijg je namelijk direct toegang tot de volledige training en je houdt minimaal een jaar toegang. Zo heb je alle ruimte voor je eigen tempo. Je kunt ook later onderdelen herhalen of nog eens kiezen voor een verdiepende module.

De ZomerCursus Positief Motiveren is opgebouwd uit 10 modules. Deze modules zijn opgedeeld in een basis en een verdieping.

Begin met de basis

Mijn advies is om te beginnen met de basis. Deze bestaat per module uit een korte persoonlijke introductie, een e-learning video van ongeveer 15 minuten en een praktische opdracht om mee aan de slag te gaan.

Als je 15-30 minuten tijd besteed per module, dan kan je echt grote stappen zetten!

De modules zijn:

 1. Afstemmen, waarin je een aantal manieren krijgt om optimaal af te stemmen op de ander;
 2. Anders kijken, waarin je verschillende perspectieven leert zien zodat je een ander makkelijker kunt motiveren;
 3. Motivatie, waarin je kennismaakt met een eenvoudig en onmiddellijk toepasbaar denkmodel voor motivatie;
 4. Motivatie-Check, waarin je de Motivatie-Check eert gebruiken in verschillende situaties en met verschillende doelen;
 5. Positief Motiveren, waarin je een concreet en uniek handvat voor motiveren krijgt dat je zowel in je werk als privé direct kunt inzetten;
 6. Motiverende taal, met volop voorbeelden van slimme, motiverende zinnen;
 7. Coachende rol, waarin je leert hoe je eenvoudig in een coachende rol stapt zodat je cliënt aan het werk gaat en jij kunt stoppen met sleuren en trekken;
 8. Mijn BeweegPlan, dat gebruikt wordt als voorbeeld van hoe je een instrument laat aansluiten bij jouw overtuigingen en jouw werkwijze;
 9. Teams Motiveren, waarbij je al het bovenstaande ook leert in te zetten voor groepen (teams) en zelfs in de verdieping vertaalt naar organisaties;
 10. Positieve psychologie, waarin je meer leert over dit mooie vakgebied.

“Ik ervaar de cursus als gestructureerd en rustig. Mooi opgedeeld in niet te lange blokken, zodat ook de opzet waarborgt dat je het in je eigen tempo kan doen. Ikzelf ben van de wetenschappelijke toets en die is speels verwerkt. De overtuiging zit in de geboden handvatten en niet in een schreeuwerig ‘zo moet het’. Een verademing.”

avatar

Simon Henk Luimstra

Teamleider Sport en Cultuur gemeente Emmen
BVE2 docent, Sport en bewegen, Drenthe College
Volgde de ‘AprilCursus’ – een voorloper van de LenteCursus, in april 2020

Kies verdieping waar gewenst

Wil je meer weten? Dan vind je in elke module verdiepingsmogelijkheden. Deze zijn bewust optioneel en ik wil je zelfs stimuleren om deze eerst over te slaan. Voor veel mensen wordt de drempel tot het volgen van een online cursus namelijk hoger als er te veel op hen te wachten staat.

Wil je toch een verdieping volgen? Dan vind je in iedere module verschillende mogelijkheden voor verdieping. Je hebt hierin toegang tot andere tools, video’s, verwijzingen naar blogs en (onderdelen van) masterclasses. Er is gemiddeld per module 30 minuten aan extra e-learning materialen beschikbaar.

Bij de ZomerCursus krijg je toegang tot opnames van oefensessies. Volg je de cursus met een collega? Dan kunnen jullie ervoor kiezen om samen aan de slag te gaan met deze oefeningen. Daarnaast heb je ook toegang tot enkele live oefensessies.

“Motiveren is de kern van mijn werk. Deze training voorziet echt in een behoefte. De filmpjes zijn duidelijk: concrete informatie ondersteund met aantrekkelijk vormgegeven illustraties. Ze zijn precies goed qua lengte om geconcentreerd te blijven. Wat mij betreft mag er nog meer informatie per module gegeven worden. Het feit dat je auditief en visueel met elkaar combineert, zorgt ervoor dat de inhoud mij bij blijft.”

avatar

Marloes Snel

Voedingscoach Ons Tweede Huis
Deelnemer aan de online basistraining Positief Motiveren (4 basismodules) in mei 2019

Hoe ziet dit er uit?

Onlangs vertelde ik binnen een oefensessie over de online ZomerCursus. Je bekijkt dit deel van de opname hier. NB: binnen de ZomerCursus krijg je toegang tot alle modules in één keer, zodat je zelf kunt bepalen in welk tempo je de training wilt volgen.

Samengevat:

 • Je hebt toegang tot 10 inhoudelijke modules. Daarbij kies je het liefst eerst voor de basis en later eventueel voor verdieping.
 • Je hebt toegang tot een Startsessie.
 • Heb je vragen? Daarmee kan je terecht bij verschillende vraag-en-antwoordsessies.
 • Als bonus kan je kiezen voor oefensessies – deze worden in overleg met de eerste mensen die aanmelden gepland. Deze vinden plaats vanaf 10 augustus.

Is dit iets voor jou? 

Deelnemers aan mijn trainingen zijn mensen die anderen helpen. Dat zijn zorgverleners, zoals bijvoorbeeld therapeuten, bewegingsagogen, ergocoaches en begeleiders. Maar ook mensen uit andere werkvelden. Soms zijn zij op zoek naar vaardigheden en technieken om cliënten te motiveren. Maar vaker nog is hun vraag breder: zij willen ook handvatten krijgen om teams mee te krijgen en te motiveren. 

Over eerdere online trainingen geven deelnemers aan: 

“De training is veel zinvoller dan ik van tevoren had gedacht. Met name het deel over je eigen rollen maakt me bewust van mijn eigen rol. Dit geeft een goed antwoord op de vraag waarom ik soms het gevoel krijg dat ik met de oplossing moet komen. De eenvoudige opbouw is fijn. Ik volg de training met veel plezier, het inspireert me!”

Elles

Fysiotherapeut binnen een woonzorginstelling – deelnemer aan de online basistraining Positief Motiveren in mei 2019

Kosten

De kosten van de ZomerCursus bedragen € 167 (inclusief btw). Hiervoor krijg je toegang tot de gehele ZomerCursus. Bovendien zijn er diverse momenten waarop je kunt aansluiten voor een live online vraag-en-antwoordsessie én heb je toegang tot oefensessies.

ZomerCursus Positief Motiveren
In 10 modules positief leren motiveren
167
 • 10 praktische modules
 • + extra verdiepingsmateriaal
 • + toegang tot vraag-en-antwoordsessies
 • + een jaar lang toegang tot de leeromgeving
 • + BONUS: toegang tot online oefensessies

Een pakket met tools ontvangen?

Wil jij ook een pakket met fysieke tools ontvangen, gewoon in je brievenbus? Voor € 30 extra (in totaal € 197 inclusief btw) ontvang je per post een FasenWijzer, 3 Motivatie-blokken, enkele BeweegPlannen (op A3 formaat) en een poster met de Empathy-map.

Vragen?

Heb je vragen? Dan hoor ik graag van je! Mail me op marielle@vitalezorgverlener.nl .

 

De continue zoektocht naar hoe we andere mensen letterlijk en figuurlijk in beweging kunnen krijgen is een vast onderdeel van mijn werk. Motiveren is waar we veel mee kunnen bereiken. Kennis en achtergrondinfo vind ik daarbij heel prettig.

Voordat ik me aanmeldde voor de training had ik wel twijfels. Ik vroeg me of of het voldoende diepgang zou hebben, of het niet meer van hetzelfde zou zijn. Maar: Ik vond het een duidelijke overzichtelijke modules. Prettig om te volgen en veel is herkenbaar en toepasbaar.

De training heeft mij inzicht opgeleverd in de verschillende rollen die ik als fysiotherapeut heb. Ik ben me nu bewust dat ik met het opzetten van de coach-pet in plaats van de expert-pet voor verandering het systeem van clienten kan zorgen. Niet overnemen, maar gezamelijk eigenaar zijn en verantwoordelijkheid nemen.

Ik denk dat deze training laagdrempelig en breed inzetbaar is voor bewegingsagogen en paramedici. Maar ook inzichtelijk voor groepsleiding.

avatar

Angelique Zomer

Fysiotherapeut bij Cello – deelnemer aan de online basistraining in mei 2019